top of page
  • TOPOS Zuid-Limburg

UITNODIGING OPENING STREET VIEW


Uitnodiging opening Street View in Entre Deux en twee lezingen over de openbare ruimte

ZATERDAG 02 OKTOBER 20.00 UUR ENTRE DEUX

Wees welkom, entree via poortje naast de Dominicanenkerk.

Viewmaster Project organiseert al 10 jaar bijzondere videokunstprojecten in de openbare ruimte van Maastricht. De bebouwde omgeving, de architectuur van de stad en de openbare ruimte zijn hierbij altijd een vertrekpunt geweest. Bij het komende project is de openbare ruimte zelfs ook het onderwerp.


Viewmaster Projects presenteert dan ook met trots STREET VIEW. Street View is een tentoonstelling met 21 videowerken over de openbare ruimte gepresenteerd in de openbare ruimte. Van 2 tot 31 oktober, iedere avond van 20.00 tor 23.00 uur in Maastricht. De straatprojecties zijn te vinden in een aantal straten in het kernwinkelgebied én in de grote overdekte winkelpromenade Entre Deux, geleden tussen het Vrijthof en de Markt. Speciaal voor Street View is Entre Deux een maand lang in de avonduren open zodat de helft van de videowerken op de verdiepingen van de winkelpassage te bezichtigen zijn. De projecties in de stad zijn een avondwandeling waard.


Uitnodiging: Twee lezingen over beleving en toekomst van de stedelijke openbare ruimte

TOPOS, Bureau Europa en Viewmaster Projects organiseren twee lezingen die gaan over de openbare ruimte, Na de lezing is het mogelijk om een rondleiding door de tentoonstelling te boeken.


Sprekers zijn:

David Hamers

Onderzoeker op het gebied van stedelijke ontwikkeling en toekomstscenario’s bij het Planbureau voor de Leefomgeving en voormalig lector op het gebied van de openbare ruimte bij Design Academy Eindhoven.

Vrijdagavond 15 oktober (Bureau Europa) 20.00 uur (inloop vanaf 19.30u) entree € 2,50 (Max 30 personen)


Martijn de Waal

Lector civic interaction design aan de hogeschool van amsterdam

zaterdagavond 30 oktober (Bureau Europa) 20.00 uur (inloop vanaf 19.30u) entree € 2,50 (max 40 personen)


Bij inschrijving kunt u ook na afloop van de lezing nog een rondleiding door Street View krijgen door Bart van den Boom, curator en vormgever van Viewmaster Projects (max 20 personen) Met rondleiding duurt de avond tot +/- 22.00 uur / 22.30 uur (rondleiding: € 2,50)STREET VIEW

Street View brengt de bezoeker langs 21 straatprojecties van kunstenaars die - wereldwijd - de publieke ruimte beschouwen, bevragen of op de hak nemen. De tentoonstelling toont videowerken die sociale codes doorbreken en de mensen op straat anders laat kijken naar hun eigen omgeving. De vervreemdende huidige tijd – die een zeer grote weerslag heeft op het gebruik en de beleving van de openbare ruimte – is voor Viewmaster Projects de reden een actuele tentoonstelling te maken in de openbare ruimte. De pandemie zorgt voor een andere, indringendere ervaring wat onze openbare ruimte kan betekenen. De geselecteerde straatprojecties krijgen door deze bewustwording een extra betekenislaag. Street View is geen ‘corona’ tentoonstelling met desolate pleinen en lege wegen. Integendeel, vrijwel alle videowerken in de tentoonstelling zijn gemaakt voordat de openbare ruimte een te mijden plek werd. Street View duikt dieper in de mogelijke betekenissen van het publieke domein door kunstwerken te tonen met een beschouwende, activistische, sociaal-maatschappelijke, licht ontwrichtende of poëtische benadering van de openbare ruimte. Street View toont werk van:

Jérôme Bucquet, Sylvain Couzinet-Jacques, Dries Depoorter, Sebastian Diaz Morales, Douwe Dijkstra, Jeroen Jongeleen, Karel van Laere, Siavash Naghshbandi, Paulien Oltheten, Su Tomesen, Kuang Yu Tsui en studenten van Maastricht Academy of Arts.


Andere werelden:

De straatprojecties zijn elk ook een venster naar een andere stad, een ander land, een andere tijd. Ze tonen andere gebruiken en een andere beleving van de openbare ruimte.

Lege etalageramen veranderen in een kijkraam naar straten en pleinen in Johannesburg (Zuid-Afrika), Yogyakarta en Jakarta (Indonesië), Tirana en Durres (Albanië), Medellín (Colombia), Taipei (Taiwan), Amsterdam en Rotterdam (Nederland), London (Engeland), São Paulo (Brazilië), Seattle (Verenigde Staten), Teheran en Isfahan (Iran), Köln (Duitsland), Istanbul (Turkey), Samara (Rusland), Madrid (Spanje), Parijs (Frankrijk).

Van een aantal kunstenaars wordt zowel werken in de Entre Deux als in de stad getoond. Alle werken gaan een relatie met elkaar aan, met de omgeving en hopelijk ook met de beschouwer.

Meer informatie over de videowerken en de locaties staat op de web app die vanaf 2 oktober uw gids is.


www.street-view.nl (web app -actief vanaf 2 oktober)

32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page