top of page

3e Lezing

Maandag 06 maart 2023

Sprekers: Piet Eichholz, Hein van Stiphout,  Arie van Rangelrooij en Rob van der Ploeg

Plaats: AINSI, Lage Kanaaldijk 112-113 Maastricht

Tijd: 20.00-22.00 uur - inloop 19.30 uur

In 2022 heeft TOPOS twee lezingen georganiseerd over de status van de Enci en de potentie die dit gebied heeft om het te ontwikkelen. De ligging aan een Natura 2000 gebied beperkt echter een grootschalige herontwikkeling, zodoende zullen placemaking en placekeeping belangrijke factoren worden in een toekomstige duurzame ontwikkeling van dit gebied. Placemaking (en placekeeping) legt de verbinding tussen openbare ruimtes, gebouwen en haar gebruikers, die, al dan niet tijdelijk, een bijdrage leveren om een gebied aantrekkelijk te maken en een positief effect hebben op de de waarde van de locatie.

Topos lezing Enci 06 maart 2023 20u.webp

Topos biedt een podium aan experts met kennis en ervaring op dit gebied om aansluitend het debat aan te gaan met het publiek:

Piet Eichholtz, hoogleraar vastgoedfinanciering UM en deskundig op het gebied van verduurzaming van vastgoed, geeft een inleiding en gaat in op het belang van placemaking en placekeeping.

Hein van Stiphout (ontwikkelaar), Arie van Rangelrooij (architect) en Rob van der Ploeg (creative entrepeneur)delen hun kennis en ervaringen die zij opgedaan hebben in Eindhoven bij gelijksoortige projecten als Strijp-S en het NRE- terrein.

 

Tot slot worden in een dialoogronde de presentaties van de sprekers gespiegeld aan de Enci. Welke kansen zijn hier aanwezig en welk proces is noodzakelijk om het Enci terrein succesvol te ontwikkelen?

Presentatoren van de Topos lezing:

Piet Eichholtz, professor Real Estate & Finance, Universiteit Maastricht. 

 

Piet Eichholtz publiceert veelvuldig over duurzaamheid, woningmarkten en vastgoedbeleggen. Hij is adviseur bij het ABP en NIB Capital. Medeoprichter van o.a.

Finance Ideas. Hij is lid van de beleggingscommissies van het Bedrijfspensioenfonds voor de

Bouw, de Elisabeth Strouven Stichting, en het BPD woningfonds.

Piet_Eichholtz .webp
hein_van_stiphout.webp

Hein van Stiphout oprichter en directeur/bestuurder Okko Project, Eindhoven 

 

Okko Project streeft naar risicodragende projectontwikkeling binnen een maatschappelijke context. Naast financiële doelen wordt getracht maatschappelijke en/of culturele doelen te dienen. Tot de groep van opdrachtgevers behoren grote marktpartijen (bouwers/ontwikkelaars), particuliere investeerders en diverse woningcorporaties.

Vanuit een passie voor live muziek is Hein initiatiefnemer voor de transformatie van de voormalige gasfabriek op het NRE terrein in Eindhoven tot grootschalig horecaconcept met restaurant, bar, eventzaal en koffiebranderij, gethematiseerd rondom live muziek.

Arie van Rangelrooij Partner architecten 

 

Arie van Rangelrooij is afgestudeerd bij de vakgroep Architectuurgeschiedenis en -theorie aan de Technische Universiteit Eindhoven. Arie heeft als ontwerper aan diverse succesvolle projecten gewerkt in de woningbouw, onderwijs en utiliteitsbouw.

 

Rijksmonument Het Klokgebouw is één van de kenmerkende fabrieksgebouwen op Strijp-S die door de reorganisatie van Philips zijn vrijgekomen. Architecten|en|en hebben het ontwerp gemaakt voor hergebruik van het Klokgebouw. De ingreep voorziet o.a. in een hotel/short

stay, een “muziekvleugel”, werkplekken voor zelfstandigen in een open ruimte en in gesloten kantoren voor bedrijven met meerdere mensen. Daartussen vindt men expositieruimten, vergaderplekken en andere ondersteunende functies.

arie-van-rangelrooy-senior-architect-partner.webp
rob_van_der_ploeg.webp

Rob van der Ploeg 

 

Rob schrijft in zijn persoonlijk profiel: Vernieuwend, creatief, niet bang om te experimenteren, innoverend, pionier, verantwoordelijk, leider, besluitvaardig, duidelijke mening, verbindend, netwerker, sociaal, sportief. Rob werkt sinds 1997 als zelfstandig ondernemer. Hij zoekt

graag de grenzen op, realiseert spraakmakende concepten en weet een brug te slaan tussen de creatieve industrie, het bedrijfsleven en de consument. Rob ziet de stad als zijn werkterrein en verbindt graag partijen, ook in combinaties die minder voor de hand liggen.

 

Rob was lid van de denktank ontwikkeling Strijp S initiatiefnemer, directeur en curator broedplaats voor creatieve industrie. Daarnaast is Rob initiatiefnemer/curator sectie C hotspot Design Week Eindhoven.

bottom of page