top of page
  • TOPOS Zuid-Limburg

EXCURSIE BREDA - ZATERDAG 8 OKTOBER 2022.

Bijgewerkt op: 9 aug. 2022

TOPOS, ARCHITECTUURCENTRUM MAASTRICHT, organiseert samen met de VRIENDEN VAN HET FOTOMUSEUM AAN HET VRIJTHOF een excursie naar Breda.

Zaterdag 08 oktober 2022

Breda: een stad die het verdient om te bezoeken! De stad is ontstaan bij de samenvloeiing van twee rivieren (Aa en Mark), wat van invloed is geweest op de Middeleeuwse ronde vorm van de stad. Dankzij de aanwezigheid van de invloedrijke familie van Nassau, woonachtig in het kasteel, ontwikkelde zich een hofcultuur met tal van hofhuizen. Maar, we kennen Breda natuurlijk vooral als vestingstad die een belangrijke rol heeft gespeeld in de Tachtigjarige Oorlog (denk aan het Turfschip). Het meer recente Breda wordt bepaald door de vele uitbreidingen die na de opheffing van de vestingstatus hebben plaatsgevonden en ervoor gezorgd hebben dat de stad een groene stad is geworden.


In de binnenstad hebben meerdere interventies plaatsgevonden (o.a. winkelcentrum De Barones), het voormalige kazerneterrein Chassé is omgetoverd tot Chassé Park gevuld met boeiende hedendaagse architectuur. Het stationsgebied met de erachter liggende voormalige industrieterreinen is compleet van gedaante veranderd. Een

nieuwe hotspot komt tot ontwikkeling bij de oude haven.


Allemaal voldoende reden om Breda te bezoeken, maar er is meer! Breda is al twintig jaar de thuisbasis van BredaPhoto. De huidige editie speelt zich voor een groot deel af in de gebieden die we gaan bezoeken, te weten historische binnenstad, Chassé Park en het industriële en creatieve Haveneiland.

Programma

10.00 uur Koffie/thee en vlaai

10.30 uur Wandeling door het stationsgebied van Breda ‘ViaBreda’: stationsgebouw (arch. Koen van Velsen), waarin opgenomen woningen, kantoren, winkels, horeca, parking en busterminal. Gerechtsgebouw (arch. Paul de Ruiter). Verder de herbestemming en herinrichting van voormalige industrieën, zoals De Faam en De Drie Hoefijzers. Nieuwe invullingen in de sfeer van wonen en kantoren (o.a. stadswijk Eureka).

12.30 uur Bezoek aan Stadspark Valkenberg: Park Valkenberg (tuinarch. Lieven Rosseels, herinrichting: arch. M. van Gessel), Baroniemonument (arch. Pierre Cuypers), Poort van Breda (arch. Charles Vandenhove), T Huis (ontwerper: John Körmeling), Het Kasteel, ontwikkeling rondom Spanjaardsgat

13.00 uur Lunch in het Stadspark Valkenberg (lunchpakket)

14.00 uur Wandeling door de binnenstad: Grote Kerk, Stadhuis, De Barones (arch. Kraaijvanger Urbis), Sint Antoniuskerk (arch. Huysers), Bibliotheek (arch. Herman Hertzberger), Huis Ocrum (arch. Lijdsman), vml. Burgerweeshuis (arch. Metzelaar), De Beyerd (arch. Hans van Heeswijk), Artotheek (arch. Hans van Heeswijk)

15.00 uur Wandeling door het Chassé Park: Park (arch. West 8), Holland Casino (arch. Kraaijvanger Urbis), Chassé Theater (arch. Herman Hertzberger), Chassé Parking (arch. OMA), Carréwoningen (arch. OMA), Parkappartementen (arch. Xaveer De Geyter), Het Paleis (arch. Hans Kollhoff), Park Villa’s (arch. Van Sambeek & Van Veen), Wintertuin (arch. Duinker van der Torre), popodium Mezz (arch. EEA), Breda’s Museum (arch. Pascal Grosfeld), Museumwoningen (arch.

Pascal Grosfeld), Lange Stallen (arch. Oomes)

16.00 uur Bezoek Haveneiland; Strnd (evenementenlocatie), Insight Beach (met inbegrip van BredaPhoto 2022)

17.00 uur Vertrek Breda

19.00 uur Aankomst Maastricht


Datum: Zaterdag 08 oktober 2022 . VOLGEBOEKT !


Nico Nelissen, TOPOS

Liesbeth Bonnemayer, Vrienden Fotomuseum aan het Vrijthof

112 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page