top of page
  • TOPOS Zuid-Limburg

Cradle to Cradle Café: Tapijnkazerne Maastricht - Woensdag 13 April


April 13, 2022

In samenwerking met Healthy Building Network Er is een relatie tussen binnenklimaat en de gezondheid en prestaties van gebruikers van gebouwen, zowel in kantoren (prestaties van werknemers), woningen (gezondheid bewoners) als in scholen (leerprestaties). Dit Café gaat over onze gezondheid en productiviteit binnen gebouwen.

Het Café vindt plaats in Tapijn in Maastricht, dit gebouw heeft een ware metamorfose ondergaan; van verlaten kazerne tot een werkelijk prachtig en levendig stadspark. Het is niet alleen een plek geworden voor bewoners om te wandelen en te recreëren, maar ook een aangename omgeving om te studeren of te werken.

Tapijn is een onderdeel van de Universiteit Maastricht. Duurzaamheid is een belangrijk thema voor de Universiteit Maastricht; net als de gezondheid en het welzijn van studenten en medewerkers. In dit nieuwe onderwijsgebouw zijn verschillende evidence-based maatregelen geïntegreerd die te maken hebben met welzijn.

De hieronder genoemde keynote sprekers zullen ingaan op het belang van health & well being van gebruikers van gebouwen.

Programma 09.30 – 10.00

Ontvangst met koffie 10.10 – 10.30

Piet Eichholtz (Universiteit Maastricht) 10.30 – 10.50

Jean Frantzen (DGMR – ingenieurs & adviseurs) 10.50 – 11.10

Erik Schotte (LIAG architecten en ingenieurs) 11.10 – 11.30

Q&A en rondetafelgesprek 11.30 – 12.00

Exclusieve rondleiding Tapijn Moderator: Michel Weijers (Netwerk Gezond Bouwen)

Locatie Tapijnkazerne 20 6211 ME MAASTRICHT



Jean Frantzen (DGMR)

Het lijkt erop dat gezondheid en welzijn niet in de C2C filosofie zijn meegenomen. Natuurlijk wil C2C wel af van het gebruik van giftige stoffen. De oorsprong van C2C ligt natuurlijk in het kijken naar natuurlijke processen, biologische cycli. Op die manier kunnen we ook kijken naar gezondheid en welzijn. Wat zijn de basisregels voor een mens in een kunstmatige omgeving?


Wat impliceert deze manier van kijken naar gezondheid en welzijn voor ontwerpers en ingenieurs? Ik zal de principes uitleggen van ontwerpen volgens de “regels uit de natuur”, gebaseerd op onderzoek en Biomimicry.


Erik Schotte (LIAG architecten en bouwadviseurs)


Van circulaire principes naar een gezonde onderwijsomgeving


Het welzijn van studenten en medewerkers is een belangrijk thema voor de Universiteit Maastricht, net als duurzaamheid en gezondheid. Daarom stond duurzaam comfort centraal bij de renovatie van de Tapijnkazerne door LIAG. Op alle niveaus heeft LIAG het bestaande gebouwencomplex zoveel mogelijk gehandhaafd en gerespecteerd – van de typologie van paviljoens in een park en de open relatie met de omgeving tot de indeling en structuur. LIAG heeft vooral grondstoffen hergebruikt en “gezonde” materialen toegepast. Ook koos LIAG voor materialen die na de levenscyclus van het gebouw hergebruikt kunnen worden. Resultaat? Welzijn en circulariteit zijn geïntegreerd. En Tapijn behaalde zowel het WELL Silver niveau als het BREEAM Excellent certifica



86 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page