top of page
  • TOPOS Zuid-Limburg

‘Strijd om Architectuur in Europa’


In ‘Strijd om Architectuur in Europa’ neemt onze voorzitter, Prof. dr. Nico Nelissen, u mee op een reis door de bouwgeschiedenis van Europa. Hij bespreekt vijfentwintig architectuurprojecten die illustratief zijn voor stromingen van onze westerse cultuurgeschiedenis. Hij vraagt speciale aandacht voor de strijd die vaak met architectuurprojecten gepaard gaat. Strijd over geld, de bouwplek, het programma van eisen, de wet- en regelgeving, de materialen, de architectuuropvattingen, het ontwerp, maar ook over de politieke en sociale ideeën achter de gebouwen. Niet eerder werden architectuurprojecten systematisch vanuit dit gezichtspunt bekeken. Hij opent verrassende perspectieven op beroep en werk van de architect: een leven vol (in)spanningen, met kleine en grote conflicten, maar ook met gevoelens van onzekerheid over de realisatie van projecten. Om deze strijd beter te begrijpen, heeft hij een octogoon ontwikkeld. Aan de hand hiervan kunnen de architectuurprojecten beter geanalyseerd worden naar hun ‘strijdaspecten'. Het bijzondere van zijn benadering is dat de architectuurprojecten vanuit allerlei disciplinaire gezichtspunten worden bekeken, te weten architectuur, stedenbouw, kunstgeschiedenis, politiek, bestuur, maatschappij en cultuur. De komende weken zal iedere dag een project (kort) worden besproken. Dit gebeurt aan de hand van de panelen die werden gebruikt bij de expositie over het boek ’Strijd om Architectuur in Europa’.

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page