top of page
  • Teun Swinkels

TOPOS-quiz: Teun Swinkels tekent Maastricht & Omgeving


Schets 15:

Stadsmuur aan de Looiersgracht voor het eerst in eeuwen zichtbaar.

De stadsmuur werd zichtbaar na het slopen van de garagegebouwen en de vermicellfabriek Bauduin. De muur dateert uit 1229 en is gebouwd uit kolenzandsteen, ook gebruikt in de Onze Lieve Vrouwenkerk en de Sint Servaas. Juist op deze hoek van de stad trad de Jeker via een waterpoort de stad binnen en stroomde achter langs deze muur. Na de tweede omwalling na1375 verloor de muur zijn functie, maar bleef opmerkelijk zichtbaar in dit deel van de stad.

Op de Blaeu kaart van 1649 is er een straatje met huizen en tuinen voor de stadswal, later is hier vroeg-industriele bebouwing tegen de muur gebouwd. In het stedebouwkundige plan voor het Bauduin project wordt de muur aan deze zijde een wand voor een nieuw straatje.

Vraag; Hoe heet het nieuwbouw project op deze plek ?


Nu een derde initiatief. De welbekende architect Teun Swinkels heeft in de afgelopen jaren tekeningen gemaakt van 'Gebouwen en plekken in Maastricht en omgeving'. Een selectie daaruit gaan we de komende weken via onze website tonen met daaraan gekoppeld een quiz-vraag. Wie de meeste goede antwoorden heeft, krijgt een prachtige TOPOS-prijs. Overigens, iedere deelnemer krijgt een digitaal presentje.

Dus: meedoen!!! Stuur je antwoord naar: n.nelissen@xs4all.nl

40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page