top of page
  • Nico Nelissen

Mijn favoriete gebouw in Maastricht en omgeving

Als TOPOS willen we ook gedurende het corona-tijdperk met u in contact blijven. Daartoe zullen we allerlei activiteiten initiëren die thuis verricht kunnen worden. Een eerste initiatief is het volgende:

Wat is jouw favoriete gebouw in Maastricht en omgeving? Bij het toesturen van jouw antwoord het volgende format hanteren:

Algemeen

Het geheel omvat: een foto van je favoriete gebouw, enkele gegevens van het gebouw en een korte beschrijving van de reden waarom dit je favoriete gebouw is. Aan het slot je naam en functie. Dit geheel moet geplaatst worden op 1 A-4-tje in Word, Pages of pdf. Lettertype : Times New Roman 14 punts.

Foto

Gebruik een door je zelf gemaakte ‘liggende’ foto van het gebouw en sta ons toe deze foto te gebruiken bij het bundelen en (later) toesturen van het geheel van reacties. Zorg dat deze foto een voldoende hoge resolutie heeft. De foto mag zowel het hele gebouw als een detail van het gebouw betreffen.

Gegevens van gebouw

Naam, adres, bouwjaar (indien bekend), architect (indien bekend)

Korte beschrijving van de reden waarom dit jouw favoriete gebouw is

Maximaal aantal woorden 200.

Naam en functie

Zet aan het einde van je bijdrage ge naam en functie.

Bundeling

Bij voldoende aantal inzendingen zullen we een ‘boekje’ (in pdf) samenstellen en zo breed mogelijk (gratis) verspreiden.

Voorbeeld

Hierbij een voorbeeld.

Naam: Residentie La Motterie Adres: Blekerij, Maastricht Bouwjaar: 1971 Architect: Architectenbureau Snelder Redengevende omschrijving:

Het appartementencomplex La Motterie ligt aan de Blekerij. Het bestaat uit twee bouwblokken die door een tuin met elkaar zijn verbonden. Beide bouwblokken bestaan uit een plint (bergingen) en daar bovenop 6 bouwlagen, waarin appartementen zijn ondergebracht. Het ontwerp is van het architectenbureau Snelder en past binnen een geheel van gebouwen dat door dit bureau aan de oevers van de Maas is gerealiseerd (La Motterie, Gouvernement en Parkresidentie). Kenmerkend voor deze gebouwen is het betonnen skelet en de bekleding van de muurvelden met rode baksteen. De daken zijn veelal van het type lessenaarsdak. Bij de compositie van de bouwvolumes is bewust rekening gehouden met het fraaie uitzicht dat de bewoners hebben over de Maas en Maasoevers, als ook het verderop gelegen natuurgebied ter hoogte van Randwyck, Heugem en Gronsveld. De plattegronden van de appartementen voorzien in een grote woonkamer, een slaapkamer, een keuken een badkamer, een halletje, toilet en voorraadkast. Bijzonder zijn de voor die tijd gemeenschappelijke voorzieningen die zijn aangebracht, zoals wasruimte, een fitnessruimte, een tuin met verdiept zitgedeelte en een carport op het achterterrein. Op de bovenste verdieping bevinden zich enkele logeerunits.

Nico Nelissen, em. hoogleraar Radboud Universiteit - Toesturen aan n.nelissen@xs4all.nl

495 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page