top of page
 • Nico Nelissen

TOPOS-Nieuwsbrief


In deze Nieuwsbrief aandacht voor de TOPOS activiteiten in juni 2019

Zaterdag 15 juni 2019: Dag van de Architectuu

Tijdens de Dag van de Architectuur op 15 juni zijn tussen 11.00 en 16.00 uur enkele verrassende gebouwen in Maastricht toegankelijk voor bezoekers.

Ontdek de historische Brouwerij Bosch, beluister het laatste nieuws over de verbouwing van Station Maastricht en de herinrichting van het Stationsplein met de nieuwe fietsenstalling, leer alles over de filosofie achter ‘glostel’ The Green Elephant, bewonder het verbouwde hotel Alex en bekijk het herstel van het ‘bres’ in de stadsmuur en bezoek Maastricht Vestingstad in de Helpoort.

De opening van de Dag van de Architectuur vindt tegelijk met de opening van de Dag van de Bouw om 10.00 uur plaats op het terrein van de Tapijnkazerne aan de Prins Bisschopsingel.

N.B. Meer informatie over tijdstippen van rondleidingen, extra activiteiten en een routeplanner - Klik hier

Maandagavond 17 juni 2019

Lezing: Hedendaagse architectuur in Spanje

Spreker: Prof. dr. Nico Nelissen

Tijd: 20.00-22.00 uur
 Plaats: Stayokay, Maasboulevard 101, Maastricht


Entree: gratis

Spanje is voor velen nog altijd het vakantieland bij uitstek. Zon, zee, strand, sangria en paella hebben een grote aantrekkingskracht op toeristen. Maar het land heeft uiteraard veel meer te bieden. Spanje is rijk aan cultureel erfgoed: Het Alhambra in Granada, De Mezquita in Córdoba, de Sagrada Família in Barcelona en bijvoorbeeld El Escorial nabij Madrid. Ben je geïnteresseerd in hedendaagse architectuur, dan is Spanje ook een land dat heel veel te bieden heeft.

Prof. dr. Nico Nelissen, em. hoogleraar Radboud Universiteit Nijmegen en erevoorzitter van ons AcN, neemt ons mee op een tocht langs fraaie projecten van hedendaagse architectuur in Spanje. Aan de hand van prachtige beelden brengen we een bezoek aan steden als Madrid, Sevilla, Córdoba, Málaga, Valencia, Barcelona, Bilbao, San Sebastian, Vitoria Gasteiz en ook aan de Rioja-streek en Santa Cruz op Tenerife. We komen in aanraking met het werk van prominente Spaanse architecten (o.a. Santiago Calatrava, Ricardo Bofill, Enric Miralles, Javier Perez de la Fuente, Beth Gali, Rafael Moneo), als ook van internationale vedetten (o.a. Richard Meier, Philip Johnson, Jean Nouvel, Richard Rogers, Frank Gehry, David Chipperfield, Winy Maas, Francine Houben, Jürgen Mayer, Rob Krier). Na afloop van de lezing wilt u meteen een (architectuur)rondreis door Spanje maken!

Dinsdagavond 25 juni 2019

Lezing: De strijd tegen het verval van schoonheid

Spreker: Prof. dr. Nico Nelissen

Tijd: 20.00-22.00 uur Plaats: Let op! Grand Café Soiron, Museum aan het Vrijthof Entree: Euro 5,- (inclusief 2 consumpties) op vertoning MJK of Vriendenkaart MahV, anders Euro 6,50 voor entree extra.

Aanmelden verplicht!!!!: n.nelissen@xs4all.nl (N.B. Het aantal beschikbare

plaatsen is beperkt. De inschrijvingen worden behandeld in volgorde van binnenkomst.)

In het Museum aan het Vrijthof te Maastricht vindt van 22 juni 2019 t/m 15 september 2019 een overzichtstentoonstelling plaats van kunstfotograaf Jan Stel. Onder de titel MANMADE NO HUMAN worden 75 fotowerken getoond van verlaten gebouwen, die ooit bruisten van leven en bedrijvigheid. De fotograaf laat op een imposante wijze ‘de schoonheid van verval’ zien.

TOPOS, architectuurcentrum Maastricht, organiseert naar aanleiding van deze tentoonstelling in samenwerking met de Stichting Vrienden van het Museum aan het Vrijthof, een lezing waarin gewezen wordt op het feit dat de strijd tégen verval ook schoonheid kan opleveren.

Prof. dr. Nico Nelissen, deskundige op het gebied van de monumentenzorg, zal in zijn lezing ingaan op wat de lotgevallen van oude gebouwen kunnen zijn wanneer deze onvoldoende aandacht krijgen, maar ook hoe door een gericht beleid ‘het verval van schoonheid’ kan worden tegengegaan en nieuwe schoonheid kan worden gecreëerd. Aan de hand van gericht beeldmateriaal zal hij speciale aandacht schenken aan de vraag in hoeverre Maastricht op het gebied van bescherming, instandhouding en restauratie van het cultureel erfgoed een lichtend voorbeeld is. Een feest van bezinning én herkenning voor eenieder die Maastricht lief heeft!

Na afloop van de lezing gelegenheid tot bezoek expositie van Jan Stel: MANMADE NO HUMAN.

Website TOPOS

Op onze website www.toposmaastricht.nl kunt u alle informatie vinden over bestuur en organisatie van TOPOS, als ook over onze activiteiten. Neem eens een kijkje op onze website en laat u verrassen door de veelheid en gevarieerdheid van onze activiteiten! U kunt TOPOS steunen door Vriend te worden van TOPOS (slechts Euro 25,= per jaar) of door TOPOS te sponsoren (vanaf Euro 250,= per jaar). Aanmelding, dan wel nadere informatie hierover bij n.nelissen@xs4all.nl

TOPOS op Youtube

Kijk eens naar onze TOPOS-activiteiten op het filmpje: https://youtu.be/6gJvS0SskIg (Nieuwe Url !!!)

TOPOS op Facebook

TOPOS heeft nu ook een Facebooklink

TOPOS-lezingen erkend als bij- en nascholing voor architecten, stedenbouwkundigen, tuin- en landschapsarchitecten en interieurarchitecten

Door SBA (Stichting Bureau Architectenregister) zijn onze TOPOS-lezingen erkend als passende bij- en nascholing voor architecten, stedenbouwers, landschapsarchitecten en interieurarchitecten. Iedere lezing telt voor 2 uren; dus als u alle lezingen volgt, voldoet u aan de kwantitatieve en kwalitatieve eisen gesteld aan de bij- en nascholing. U moet zelf registreren welke lezingen u bijwoont en verder moet u vanaf 1 januari 2011 verplicht uw opdrachtgevers informeren over wat u aan bij- en nascholing hebt gedaan. Een reden te meer om naar de TOPOS-bijeenkomsten te komen!

Sponsor of vriend van TOPOS

Wilt u sponsor worden van TOPOS, vraag dan naar de voorwaarden bij n.nelissen@xs4all.nl. Wij zorgen voor gerichte publiciteit onder een voor u uiterst relevante doelgroep! Vanaf nu worden in onze Nieuwsbrieven ook de namen vermeld van de Vrienden van TOPOS (zie onderaan de Nieuwsbrief). Bent u nog geen vriend van TOPOS, maak dan Euro 25,= over op rekeningnummer IBAN: NL27INGB0673964167 van Stichting TOPOS o.v.v. Vriend 2016. TOPOS is vooral voor u bedoeld!

Goed nieuws voor (potentiële) TOPOS sponsoren. Let op: TOPOS heeft de ANBI-status !!!

De Belastingdienst heeft TOPOS per 01 januari 2013 aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat het bedrag dat u sponsort aan TOPOS fiscaal aftrekbaar is (zelfs voor een hoger dan het gesponsorde bedrag). Uw belastingadviseur weet hier het fijne van! Voor nieuwe sponsoren een reden te meer om zich bij TOPOS als sponsor aan te melden. Neem contact op met n.nelissen@xs4all.nl

Meld u aan voor de Nieuwsbrief bij: n.nelissen@xs4all.nl.

Sponsoren

De activiteiten van TOPOS worden mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van:

Hoofdsponsoren

 • Architecten aan de Maas Maastricht – Rotterdam

 • Mosa

Sponsoren

 • SATIJNplus Architecten Born

 • Architectenbureau van de Staay Maastricht

 • Quanjel bouwkundig advies en management

 • iNeX Architecten Maastricht

 • N-Architecten

 • Oostwegel Collection

 • Bpd ontwikkeling

 • 3W real estate

 • DEDRIE architecten

 • AMA GROUP ASSOCIATED ARCHITECTS BV

 • Van der Werf & Nass bv

 • Ir. B.G.J.J. Snelder architect BNA

Berichten voor de Nieuwsbrief toesturen aan n.nelissen@xs4all.nl

113 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page