top of page
  • TOPOS Zuid-Limburg

IN DE ETALAGE - Expressie(f)


Vier docenten van de Master of Architecture van de Maastricht Academy of Architecture geven elk een korte presentatie over hun werk als architect. Twee van deze docenten hebben een belangrijke rol gespeeld in de radicale update sinds September 2016, als gevolg waarvan de opleiding te Maastricht dit jaar in de keuzegids voor masteropleidingen als top-opleiding gekwalificeerd staat, en de lijst van academies van bouwkunst in Nederland aanvoert. Het zijn Maikel Willems, partner van Humblé-Martens-Willems te Maastricht, en Sven Jansse, met een eigen experimentele praktijk te Rotterdam, nadat hij een succesvolle periode als architect bij Powerhouse afsloot. Willems en Jansse manifesteren op deze avond twee geheel verschillende invullingen van de huidige praktijk: Willems de continuïteit van een gevestigd bureau in de regio en Jansse de rol van beeldvorming over de stedelijke culturen via architectuur, die zich manifesteert in beursomgevingen zoals in Milaan, en via sociale media zoals Instagram.

De avond is opgedeeld op basis van dit verschil in oriëntatie. Lars Dreessen studeerde aan de academie van bouwkunst te Maastricht en voert het bureau dat hij oprichtte intussen met Rob Willemse, te Heerlen. Maikel Willems en Lars Dreessen werken aan soortgelijke opdrachten, elk met een ander accent in de manier van uitvoeren, maken, detailleren. Deze komt in de eerste ronde van de avond ter sprake. In de tweede ronde zijn Sven Jansse en Luc Merx aan de beurt. Merx studeerde aan de RWTH in Aken, en voert in die stad het experimentele bureau Rokoko Relevanz. Experimenteel betekent dat het vaak om installaties en objecten gaat die architectonisch gedacht zijn, maar als commentaar en denkruimte dienen in relatie tot een bestaand gebouw of locatie. Dus een benadering die zelf niet noodzakelijkerwijs ‘bruikbare’ architectuur oplevert. Merx heeft onlangs samen met Jansse een oefening op de academie geleid die op een dergelijke benadering gebaseerd is. Een resultaat daarvan zal in het auditorium op deze avond getoond worden. Ook Jansse en Merx geven achter elkaar hun presentatie. Elke presentatie duurt ongeveer 20 minuten. Aansluitend discussie in de hof van de academie met een drankje.

Donderdag 31 mei

20:00

Auditorium - Maastricht Academy of Architecture

Herdenkingsplein 12, Maastricht

Gratis toegankelijk

26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page