top of page
 • Nico Nelissen

TOPOS Nieuwsbrief

Beste allemaal,

In deze Nieuwsbrief aandacht voor de TOPOS activiteit in maart 2018 en voor de extra excursie naar Zuid-Limburg op 26 mei 2018:

*Donderdag 15 maart 2018 TOPOS-bijeenkomst over ‘Stad, kenniseconomie en passende stedenbouw: casus Maastricht’.

Stad, kenniseconomie en passende stedenbouw: casus Maastricht.

Dr. Jos Gadet’s lezing zal gaan over de essentie van de kenniseconomie, de daarbij behorende ruimtelijke condities, de kansen voor Maastricht en haar regio in deze economie, het daarvoor benodigde ruimtelijk-economisch beleid van rijk, provincie en gemeente en de stedenbouwkundige opgaven die dit met zich meebrengt.

Wie is Jos Gadet?

Jos Gadet (1959) is stadsgeograaf en publicist over stedelijke ontwikkelingen. Vrijwel direct na zijn afstuderen in 1986 trad hij in dienst bij de gemeente Amsterdam, achtereenvolgens als onderzoeker, beleidsmedewerker en uiteindelijk hoofdplanoloog bij de Dienst Ruimtelijke Ordening, sinds 2015 Ruimte en Economie. Ambtenarij saai? Allesbehalve. In de Amsterdamse ruimtelijke ordening staan de uitdagende debatten tussen planologen en ontwerpers, intense contacten met de academische geografie en stedenbouw, grote bestuurlijke opgaven en een kritische bevolking garant voor een dagelijks spektakel op burelen en ..... in het veld.

De grote inspiratiebron voor Jos Gadet is Jane Jacobs. Haar methode, met een gedegen kennis van economie, geografie en sociologie de stad intrekken en de ontwikkeling van plekken duiden, is door Jos Gadet en Koos van Zanen verder ontwikkeld in de ‘schouwen’. Schouwen is een ‘visit by experts’, een vergadering op locatie, waarin niet alleen de kennis van de deelnemers de discussie bepaalt, maar ook de locatie zelf, die zich ten volle maar ook in details aan de deelnemers manifesteert.

Door de stad in te trekken raak je snel bevlogen. Jos Gadet promoveerde in 1999 op het proefschrift Publieke ruimte, parochiale plekken en passanten openbaarheid, heeft tal van publicaties achter zijn naam staan (Archined, ROmagazine), en is medeauteur van verscheidene boeken over de stad. Jan Blokker noemde hem ooit ‘dè stadsgeograaf van Amsterdam’. In 2011 publiceerde hij het controversiële boek Terug naar de stad. Geografisch portret van Amsterdam, waarover Het Parool vermelde: Waarom sommige buurten opleven en anderen niet....Na lezing van zijn boek kijk je anders tegen die dingen aan. Fascinerend.

Hoe controversieel het boek ook is, vriend en vijand roemden de bevlogenheid van de auteur. Een bevlogenheid die hij ook buiten zijn werk als ruimtelijke ordenaar graag deelt in lezingen en excursies.

Programma

20.00 uur Welkomstwoord door de voorzitter van TOPOS Nico Nelissen 20.10 uur Lezing van Dr. Jos Gadet over ‘Stad, kenniseconomie en passende stedenbouw: casus Maastricht.’ 21.15 uur Discussie met de zaal 22.00 uur Sluiting

Datum: 15 maart 2018 Tijd: 20.00-22.00 uur Plaats: Stayokay, Maasboulevard, Maastricht Toegang: gratis

TOPOS Architectuurexcursie Zuid-Limburg (deel 2)

Maak kennis met recente architectuurprojecten in het oostelijk deel van Zuid-Limburg

Zaterdag 26 mei 2018 Extra excursiedag naar Zuid-Limburg ingelast!!!!!

Veel mensen die naar de TOPOS-bijeenkomsten komen, wonen en/of werken in Maastricht en omgeving. TOPOS besteedt veel aandacht aan de architectonische en stedenbouwkundige ontwikkelingen in Maastricht. TOPOS richt zich uiteraard ook op wat zich in de directe omgeving van Maastricht afspeelt. Iedereen kent Zuid-Limburg als een gebied met een prachtig Heuvelland en een aantal zeer bezienswaardige dorpen en steden. Maar, er is meer te zien in deze streek. Dat hebben we verleden jaar op zaterdag 28 oktober kunnen ervaren toen we een tocht hebben gemaakt langs recente architectuurprojecten in Meerssen, Houthem-St. Gerlach, Valkenburg en Sittard. Nu gaan we het oostelijk deel van Zuid-Limburg bezoeken en ook daar zijn onlangs boeiende en spraakmakende architectuurprojecten tot stand gekomen, zoals in Eijsden-Margraten, Banholt, Lemiers, Vaals, Kerkrade en Heerlen. Ook die moet je gezien hebben! Immers, waar vind je een nieuw stadhuis dat vrijwel volledig uit gerecycled materiaal is opgebouwd? Wie is beter in staat om een boerenhoeve een nieuwe woonbestemming te geven dan de sterarchitecte Jeanne Dekkers? Wie heeft ooit op de nieuwe toren gestaan van het Drielandenpunt te Vaals? Wie wil niet kennis nemen van het beruchte Maankwartierproject in Heerlen waar een beeldend kunstenaar zich tot ontwerper van een stadsdeel heeft ontpopt? We gaan een busrit maken langs deze en andere recente architectuurprojecten. Verbaas je over wat er aan inspirerende projecten in het oostelijk deel van Zuid-Limburg gedurende de afgelopen jaren tot stand is gekomen. Bij enkele projecten zullen de archi- tecten in kwestie zelf aanwezig zijn om toelichting te geven. Vergeet niet je fototoestel mee te nemen!

Programma

09.00 uur Maastricht Halteringsplaats Maasboulevard (schuin tegenover Stayokay) 09.30 uur Huis van de Burger te Eijsden-Margraten (arch. Harold Janssen SATIJNplus)

10.30 uur Boerderij Grubbehoeve te Banholt (arch. Jeanne Dekkers) 11.30 uur St. Benedictusberg te Lemiers (arch. Dom Hans van der Laan) 12.30 uur Politiebureau te Vaals (arch. Wiel Arets) 13.00 uur Wilhelminatoren te Vaals (arch. RuimteMakers Architectengroep) 14.00 uur Koningin Julianaplein te Vaals (arch. Humblé, Kemme, Lancée, Bruls) 15.00 uur Museumplein Limburg te Kerkrade met Cube Museum (arch. Shift Architecture Urbanism) 16.00 uur Maankwartier te Heerlen (kunstenaar Michel Huisman) 17.30 uur Terugreis naar Maastricht 18.00 uur Aankomst Maastricht

Datum: Zaterdag 26 mei 2018

Vertrek: Halteringsplaats Maasboulevard (schuin tegenover Stayokay) Maastricht Kosten: Euro 50,=

(bus, koffie/thee en vlaai, lunchpakket, documentatie, fooi chauffeur en deskundige begeleiding door Nico Nelissen en door betrokkenen bij de projecten) Aanmelding: per omgaande en uiterlijk vóór 15 maart 2018 Aanmeldingen: worden behandeld in volgorde van binnenkomst

Betaling: er volgt na inschrijving een e-mailbericht van de penningmeester van TOPOS ivm betaling voor uiterlijk 1 april 2018 N.B. De dagexcursie gaat alleen door bij een voldoende aantal deelnemers. Vrienden en kennissen mogen ook mee.

Ondergetekende meldt zich aan voor de architectuurdagexcursie naar Zuid-Lim- burg (deel 2):

Naam:

Voorletters:

Adres:

Postcode:

Plaatsnaam:

Gsm-nummer:

E-mailadres:

N.B. Museum Jaarkaart meenemen!!!! Aanmelding toesturen aan: n.nelissen@xs4all.nl

Website TOPOS

Op onze website www.toposmaastricht.nl kunt u alle informatie vinden over bestuur en organisatie van TOPOS, als ook over onze activiteiten. Neem eens een kijkje op onze website en laat u verrassen door de veelheid en gevarieerdheid van onze activiteiten! U kunt TOPOS steunen door Vriend te worden van TOPOS (slechts Euro 25,= per jaar) of door TOPOS te sponsoren (vanaf Euro 250,= per jaar). Aanmelding, dan wel nadere informatie hierover bij n.nelissen@xs4all.nl

TOPOS op Youtube

Kijk eens naar onze TOPOS-activiteiten op het filmpje: https://youtu.be/6gJvS0SskIg (Nieuwe Url !!!)

TOPOS op Facebook

TOPOS heeft nu ook een Facebooklink

TOPOS-lezingen erkend als bij- en nascholing voor architecten, stedenbouwkundigen, tuin- en landschapsarchitecten en interieurarchitecten

Door SBA (Stichting Bureau Architectenregister) zijn onze TOPOS-lezingen erkend als passende bij- en nascholing voor architecten, stedenbouwers, landschapsarchitecten en interieurarchitecten. Iedere lezing telt voor 2 uren; dus als u alle lezingen volgt, voldoet u aan de kwantitatieve en kwalitatieve eisen gesteld aan de bij- en nascholing. U moet zelf registreren welke lezingen u bijwoont en verder moet u vanaf 1 januari 2011 verplicht uw opdrachtgevers informeren over wat u aan bij- en nascholing hebt gedaan. Een reden te meer om naar de TOPOS-bijeenkomsten te komen!

Sponsor of vriend van TOPOS

Wilt u sponsor worden van TOPOS, vraag dan naar de voorwaarden bij n.nelissen@xs4all.nl. Wij zorgen voor gerichte publiciteit onder een voor u uiterst relevante doelgroep! Vanaf nu worden in onze Nieuwsbrieven ook de namen vermeld van de Vrienden van TOPOS (zie onderaan de Nieuwsbrief). Bent u nog geen vriend van TOPOS, maak dan Euro 25,= over op rekeningnummer IBAN: NL27INGB0673964167 van Stichting TOPOS o.v.v. Vriend 2016. TOPOS is vooral voor u bedoeld!

Goed nieuws voor (potentiële) TOPOS sponsoren. Let op: TOPOS heeft de ANBI-status !!!

De Belastingdienst heeft TOPOS per 01 januari 2013 aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat het bedrag dat u sponsort aan TOPOS fiscaal aftrekbaar is (zelfs voor een hoger dan het gesponsorde bedrag). Uw belastingadviseur weet hier het fijne van! Voor nieuwe sponsoren een reden te meer om zich bij TOPOS als sponsor aan te melden. Neem contact op met n.nelissen@xs4all.nl

Meld u aan voor de Nieuwsbrief bij: n.nelissen@xs4all.nl.

Sponsoren

De activiteiten van TOPOS worden mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van:

Hoofdsponsoren

 • Architecten aan de Maas Maastricht – Rotterdam

Sponsoren

 • SATIJNplus Architecten Born

 • Architectenbureau van de Staay Maastricht

 • Bremen Bouwadviseurs

 • iNeX Architecten Maastricht

 • Frencken Scholl Architecten Maastricht

 • N-Architecten

 • Camille Oostwegel ChâteauHotels & -Restaurants

 • Bpd ontwikkeling

 • 3W New Development

 • element a

 • Huiswerk Architecten

 • Bouwbedrijf Lemmens Maastricht / Valkenburg

 • AMA GROUP ASSOCIATED ARCHITECTS BV

 • BMN Bouwmaterialen

 • van der Werf & Nass bv

 • Ir. B.G.J.J. Snelder architect BNA

 • DEDRIE architecten, De Steeg 3, Schimmert

Berichten voor de Nieuwsbrief toesturen aan n.nelissen@xs4all.nl

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page