top of page
 • Nico Nelissen

TOPOS Nieuwsbrief


Beste allemaal,

In deze Nieuwsbrief aandacht voor de komende TOPOS bijeenkomst op:

woensdag 11 oktober 2017 om 19.30 uur op locatie IKC De Geluksvogel, Balijeweg 101, 6222 BB Maastricht (inloop vanaf 19.15 uur).

De Victor de Stuersprijs 2017 werd toegekend aan het ontwerp van architectenbureau UArchitects van Misak Terzibasiyan uit Eindhoven voor het schoolgebouw van IKC De Geluksvogel. TOPOS prijst zich gelukkig dat de architect bereid is gevonden om op de locatie van de school een lezing over en rondleiding door het gebouw te verzorgen.

Let wel: het maximum aantal deelnemers is 60 personen. Aanmelding is verplicht bij n.nelissen@xs4all.nl. De aanmeldingen worden behandeld in volgorde van binnenkomst!

Toelichting van de architecten op het project Wij hebben in ons ontwerp van IKC de Geluksvogel het begrip duurzaamheid in alle facetten neer willen zetten, waarbij we architectuur wilden realiseren die zelfs na jaren nog zou fascineren en de tand des tijds kon weerstaan. We hebben in ons ontwerp daarom niet gekozen voor een tijdgebonden architectuur, maar juist voor een tijdloos ontwerp dat zowel een robuust karakter heeft als ook meegaand is met de gebruikers van dit onderwijspaviljoen. In dit duurzame gebouw willen we architectuur (exterieur en interieur) laten beleven door alle zintuigen te prikkelen en te stimuleren.

Extra toelichting In Maastricht zijn twee bestaande basisscholen gefuseerd tot één nieuwe school. Ze zijn naar een nieuwe locatie in dezelfde stad verhuisd. Er is voor deze locatie gekozen om de zwakke sociale structuur van de twee wijken Limmel en Nazareth te versterken. Op de locatie is naar het ontwerp van architectenbureau UArchitects van Misak Terzibasiyan uit Eindhoven een school gebouwd met een nieuw, digitaal onderwijssysteem waar kinderen ook meer kunnen leren over het milieu, de natuur en duurzaamheid. Zelfs het schoolplein heeft verschillende zones waarin kinderen de natuur en de wereld kunnen (her)ontdekken door lekker te experimenteren met bouwen en objecten. Natuur en milieu zijn ook vaste onderdelen van het lesprogramma. Het gebouw past daarmee helemaal in haar natuurlijke omgeving zoals een paviljoen in een groen natuurgebied. De school staat namelijk aan de kop van een natuurontwikkelgebied, dat uitloopt in het buitengebied en de regio.

Samenwerking binnen verschillende groepen gebruikers Deze school biedt onderdak aan een peuterschool, een basisschool, een gymnastiekzaal en een bibliotheek. Er lopen verschillende groepen van gebruikers rond. Zij werken nauw samen en combineren milieubewust en digitaal lesgeven om een nieuw niveau in het onderwijs te bereiken. Dit concept van milieubewust lesgeven komt terug op allerlei niveaus, van de virtuele omgeving van de lessen tot het gebouw zelf, waardoor dit de groenste en modernste digitale school in Nederland is.

Hightech onderwijs De digitale manier van lesgeven is grotendeels papierloos (virtueel) en de architectuur van het gebouw reflecteert dit. Een bakstenen element met schijnbaar willekeurige boodschappen in binaire code (de cijfers 1 en 0) is zichtbaar op de gevels van het gebouw, als verwijzing naar het gedigitaliseerde onderwijssysteem en het virtuele tijdperk waarin we nu leven. De gevels zou zo een nieuw medium in onze digitale wereld kunnen zijn. Niet heel direct, maar subtiel, door het onregelmatige patroon waarin de bakstenen op de gevels zijn aangebracht.

Energie-neutraal schoolgebouw krijgt hoge scores De school is uniek: het onderwijssysteem is geheel digitaal en het gebouw zelf is uiterst duurzaam. Dit wordt de eerste energieneutrale school in het zuiden van Nederland. Het schoolgebouw zal zelfs opgewekte energie terug leveren aan het netwerk door slim gebruik van isolatie en energiebesparende maatregelen. De GPR score van 9 behaald voor dit project. GPR (Gemeentelijke Praktijk Richtlijn) is een manier om duurzaamheid te meten en wordt in Nederland vaak gebruikt. De EPC (Energieprestatiecoëfficiënt) is nul. Tevens bestaat de mogelijkheid om energie te leveren aan het energienet. PV panelen op het dak. Er is veel duurzaam hout (Accoya) toegepast aan de buitenzijde van de school. Binnenzijde komt ook veel hout voor in combinatie met groen. Hiermee krijgt de school een bijzondere beleving. Led verlichting wordt volledig toegepast en grijswatercircuit is een onderdeel van waterbesparing. Beplanting komt ook voor binnen de school om een aangenaam en gezond binnenklimaat te creëren.

Aardig om te weten: onderzoekers van het Joanneum Research (Graz, Oostenrijk) hebben tijdens hun wetenschappelijke studie “SOS, school zonder stress” vastgesteld dat leerlingen in een omgeving met “zichtbaar hout in de klaslokalen” dagelijks 8.600 hartslagen minder tellen dan leerlingen met dezelfde stressbelasting in een klassiek klaslokaal.

TOPOS activiteiten 2017

In 2017 staan de volgende activiteiten op het programma:

TOPOS Dagexcursie

Op zaterdag 28 oktober 2017 wordt door TOPOS een excursie georganiseerd naar recent gerealiseerde projecten in Meerssen, Houthem-St. Gerlach, Valkenburg en Sittard. Al direct na de versturing van de convocatie (die u eerder heeft ontvangen) was de excursie volgeboekt. Mochten er mensen zijn die willen weten hoe het dagprogramma eruit ziet, dan moeten ze de bijlage raadplegen.

TOPOS Lezing

Onderwerp: ‘Kiezen voor karakter, de groene ruimte van Pottenberg’

Sprekers: Jacqueline Verhees en Joostje van Geest

Datum en tijd: Ma. 06 november 2017 om 20.00 uur

Plaats: in Stayokay (Ceramiquezaal), Maasboulevard 101, 6211 JW Maastricht

Website TOPOS

Op onze website www.toposmaastricht.nl kunt u alle informatie vinden over bestuur en organisatie van TOPOS, als ook over onze activiteiten. Neem eens een kijkje op onze website en laat u verrassen door de veelheid en gevarieerdheid van onze activiteiten! U kunt TOPOS steunen door Vriend te worden van TOPOS (slechts Euro 25,= per jaar) of door TOPOS te sponsoren (vanaf Euro 250,= per jaar). Aanmelding, dan wel nadere informatie hierover bij n.nelissen@xs4all.nl

TOPOS op Youtube

Kijk eens naar onze TOPOS-activiteiten op het filmpje: https://youtu.be/6gJvS0SskIg (Nieuwe Url !!!)

TOPOS op Facebook

TOPOS heeft nu ook een Facebooklink

TOPOS-lezingen erkend als bij- en nascholing voor architecten, stedenbouwkundigen, tuin- en landschapsarchitecten en interieurarchitecten

Door SBA (Stichting Bureau Architectenregister) zijn onze TOPOS-lezingen erkend als passende bij- en nascholing voor architecten, stedenbouwers, landschapsarchitecten en interieurarchitecten. Iedere lezing telt voor 2 uren; dus als u alle lezingen volgt, voldoet u aan de kwantitatieve en kwalitatieve eisen gesteld aan de bij- en nascholing. U moet zelf registreren welke lezingen u bijwoont en verder moet u vanaf 1 januari 2011 verplicht uw opdrachtgevers informeren over wat u aan bij- en nascholing hebt gedaan. Een reden te meer om naar de TOPOS-bijeenkomsten te komen!

Sponsor of vriend van TOPOS

Wilt u sponsor worden van TOPOS, vraag dan naar de voorwaarden bij n.nelissen@xs4all.nl. Wij zorgen voor gerichte publiciteit onder een voor u uiterst relevante doelgroep! Vanaf nu worden in onze Nieuwsbrieven ook de namen vermeld van de Vrienden van TOPOS (zie onderaan de Nieuwsbrief). Bent u nog geen vriend van TOPOS, maak dan Euro 25,= over op rekeningnummer IBAN: NL27INGB0673964167 van Stichting TOPOS o.v.v. Vriend 2016. TOPOS is vooral voor u bedoeld!

Goed nieuws voor (potentiële) TOPOS sponsoren. Let op: TOPOS heeft de ANBI-status !!!

De Belastingdienst heeft TOPOS per 01 januari 2013 aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat het bedrag dat u sponsort aan TOPOS fiscaal aftrekbaar is (zelfs voor een hoger dan het gesponsorde bedrag). Uw belastingadviseur weet hier het fijne van! Voor nieuwe sponsoren een reden te meer om zich bij TOPOS als sponsor aan te melden. Neem contact op met n.nelissen@xs4all.nl

Meld u aan voor de Nieuwsbrief bij: n.nelissen@xs4all.nl.

Sponsoren

De activiteiten van TOPOS worden mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van:

Hoofdsponsoren

 • Architecten aan de Maas Maastricht – Rotterdam

Sponsoren

 • SATIJNplus Architecten Born

 • Architectenbureau van de Staay Maastricht

 • Bremen Bouwadviseurs

 • iNeX Architecten Maastricht

 • Frencken Scholl Architecten Maastricht

 • N Architecten

 • Camille Oostwegel ChâteauHotels & -Restaurants

 • Bpd ontwikkeling

 • 3W New Development

 • element a

 • Huiswerk Architecten

 • Bouwbedrijf Lemmens Maastricht / Valkenburg

 • AMA GROUP ASSOCIATED ARCHITECTS BV

 • BMN Bouwmaterialen

 • van der Werf & Nass bv

 • Ir. B.G.J.J. Snelder architect BNA

 • DEDRIE architecten, De Steeg 3, Schimmert

Berichten voor de Nieuwsbrief toesturen aan n.nelissen@xs4all.nl

72 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page