top of page
 • TOPOS Zuid-Limburg

TOPOS-Nieuwsbrief - Mei 2023

Bijgewerkt op: 20 mei 2023

In deze Nieuwsbrief

 • TV Uitzendingen van RTV Maastricht over:

 • Verbeterplekken in Maastricht

 • Recente projecten op het gebied van stedenbouw, architectuur en interieur in Maastricht

 • Nieuw leven voor monumenten in Maastricht

 • Dag van de Architectuur 17 juni 2023

 • Architectuurgids Maastricht 1895-1995

 • Architectuurgids Maastricht NEXT

 • Algemene informatie over TOPOS: sponsoren en vrienden

Hierbij een overzicht van de TV uitzendingen (RTV Maastricht in samenwerking met TOPOS) die hebben plaatsgevonden en nog zullen plaatsvinden. De TV uitzendingen hebben betrekking op de volgende voor Maastricht uiterst relevante onderwerpen:

 • Verbeterplekken in Maastricht

 • Recente projecten in Maastricht op het gebied van stedenbouw, architectuur en interieur

 • Nieuw leven voor monumenten in Maastricht.

De projecten die reeds uitgezonden zijn, zijn allemaal terug te vinden (en opnieuw te bekijken) op onze website en wel onder de rubriek TOPOS-TV en dan VERBETERPLEKKEN en MAASTRICHT NEXT OP RTVMAASTRICHT.

In september 2023 start een nieuwe reeks uitzendingen en wel over ‘NIEUW LEVEN VOOR MONUMENTEN IN MAASTRICHT’. N.B. Alle uitzendingen vinden plaats op het TV kanaal van RTV Maastricht en wel op de maandag- en dinsdagavond in de oneven weken na het Nieuws van 19.00 uur onder de Rubriek Magazine Maastricht. VERBETERPLEKKEN MAASTRICHT

 1. Maastricht op weg naar een nog mooiere stad?! (Nico Nelissen)

 2. Charles Eyckpark (Maurice Martens)

 3. Capucijnenstraat (Désirée Tonnaer)

 4. Landbouwbelang (Coen Eggen)

 5. Op de Thermen (Jos Kramer)

 6. RHCL (Jac van den Boogard)

 7. Vrijthof (Piet Nelissen)

 8. De Koompe (Jef Loontjens)

 9. Grote Looiersstraat (Eduard Disch)

 10. Hertogsingeld (Eric Wetzels)

 11. Mgr. Vranckenplein (Jos Gielen)

 12. Beatrixhaven (Math Reneerkens)

 13. Oeverwal (Camille Oostwegel sr.)

 14. Kermisplein Borgharen (Jo Hensels)

 15. Wilhelminabrug (Servé Minis)

 16. Raadhuisplein Heer (Helen Ronner)

 17. Lage Barakken (Harry Gulpers)

 18. ENCI-groeve (Hans Hoorn)

 19. De Roserije (Elise Oosterbaan)

 20. Duitse Poort (Peter Claassens)MAASTRICHT NEXT OP RTVMAASTRICHT N.B. Hieronder worden alleen tussen haakjes de architecten genoemd. Bij veel projecten is ook de opdrachtgever en/of de gebruiker aan het woord!

 1. Presentaee Architectuurgids Maastricht NEXT (Nico Nelissen)

 2. Kruisherenhotel (Rob Brouwers)

 3. Penthouse Entre Deux (Roel Graeven)

 4. De Pelikaan (Jos Kramer)

 5. Het Polverpark (Alexander Smeets)

 6. Mosae Forum (Jo Coenen, Geert Coenen)

 7. Andrieskapel (Jos Nijssen)

 8. Les Mouleurs (Rik Martens)

 9. Muziekgieterij (Nicole Maurer, Marc Maurer)

 10. Cinq Restobar (Niels Maier)

 11. Frontenpark (Guy Cloeren)

 12. Lindekruis (Henk Verheij)

 13. Ridderbrouwerij (Mathieu Bruls)

 14. Lenculenhof (Jules Beckers)

 15. Glaashoes (Ab König)

 16. Woonhuis Stenenwal (René Coenegracht)

 17. Bibliotheek vml. Pastorie (Luc Garé)

 18. Groene Loper (Fred Humblé)

 19. Kiki’s Stocksale (Maurice Mentjens)

 20. La Forme (Roel Hochstenbach)

 21. Centre Manjefiek Malberg (Peter Scholl)

 22. De Leim in Heer (Peter Claassens)

 23. Maasveld (Roland van Bussel)

 24. Piazza Céramique (Jo Janssen)

 25. Sphinxpassage (Bart van den Boom)

 26. Brandweerkanene (Tim Prins)

 27. De Glazen Kubus (Marco Scheren)

 28. Hotel Kaboom (Harold Janssen)

 29. Buurthuis Mariaberg (Huub Frencken)

 30. 22-05-2023 De Ravelijn (Ab König)

 31. 05-06-2023 Gemeenteflat (Fred Humblé)

 32. 19-06-2023 MediReva (Ger Rosier)


NIEUW LEVEN VOOR MONUMENTEN IN MAASTRICHT Voor het seizoen 2023-2024 zijn de volgende uitzendingen over herbestemde monumenten gepland. Nadere gegevens over de uitzenddata volgen.

 1. Dominicanenkerk

 2. Lidwinahuis

 3. Eiffelgebouw

 4. Pand Hustinx

 5. Château Neercanne

 6. Monastère

 7. Lutherse Kerk

 8. La Grande Suisse

 9. Brouwerij Bosch

 10. Tweede Minderbroederskerk

 11. Buitenplaats Vaeshartelt

 12. Gasfabriek

 13. Cellebroederskapel

 14. Bethlehem

 15. Bureau Europa

 16. Lambertuskerk

 17. Jerusalem

 18. Kommel 15

 19. Foodchurch

 20. Koepelkerk

 21. ENCI-groeve

 22. Hubertuskerk

 23. Wiebengahal

 24. Maussen

 25. Kasteel Borgharen

 26. Fotomuseum aan het Vrijthof

 27. Gashouder

 28. Bonnefantenklooster

 29. Vml. Antonius van Paduakerk Nazareth

 30. Onze Lieve Vrouw van Goede Raad


Dag van de Architectuur, zaterdag 17 juni 2023


De landelijke Dag van de Architectuur vindt plaats op zaterdag 17 juni 2023. De werkgroep van Maastricht is op dit moment druk bezig om een volwaardig en onderhoudend programma te organiseren.


De organisatie van deze dag is een belangeloze samenwerking van Gemeente Maastricht, Topos en Bureau Europa.

De dag zal om 10 uur geopend worden waarna van 11:00 tot 16:00 de gebouwen en omgeving op eigen gelegenheid bezichtigd kunnen worden. Het definitieve programma volgt zo spoedig mogelijk.

Een tipje van de sluier van gebouwen welke worden opgesteld, Waalse kerk, Theresiakerk, voormalige Festi-Village en nog veel meer…..

Dus reserveer zaterdag 17 juni in de agenda en houd de website in de gaten voor het definitieve programma.
ARCHITECTUURGIDS MAASTRICHT 1895-1995 HET IS GELUKT!

Waarschijnlijk weet u dat TOPOS in 1997 de ARCHITECTUURGIDS MAASTRICHT 1895-1995 heeft uitgebracht. Deze prachtige en uitvoerige gids is al jaren uitverkocht en steeds weer opnieuw kregen we de vraag of deze gids nog beschikbaar gesteld zou kunnen worden. We hebben een oplossing gevonden en bieden u gratis in pdf met opzoekfunctie dit unieke boek aan. U kunt het downloaden van onze website www.toposmaastricht.com. Toch zijn we zo vrij om aan u te vragen om een kleine financiële bijdrage voor deze architectuurgids aan TOPOS over te maken. Als u € 10,- overmaakt op rekeningnummer NL 27 INGB 0673 9641 67 van Stichting TOPOS, o.v.v. ‘Architectuurgids 1895-1995’ dan hopen wij voor een deel uit de kosten te komen, die we voor het digitaliseren van deze architectuurgids hebben moeten maken. Als TOPOS danken we u van harte voor uw welwillende bijdrage.TOPOS-Architectuurgids Maastricht NEXT en stadswandelingen

Wie denkt dat Maastricht op het gebied van stedenbouw en architectuur in het begin van deze eeuw stil heeft gestaan, vergist zich lelijk. Gedurende de afgelopen 25 jaar (1995-heden) is Maastricht heel duidelijk van gezicht veranderd, zonder dat het eigen karakter en de eigen aantrekkingskracht verloren zijn gegaan. De vele nieuwe invullingen en herbestemmingen hebben Maastricht een nieuwe, en herkenbare kwalitatieve impuls gegeven. Dat is de hoofdconclusie die men kan trekken uit de zo-even verschenen nieuwe architectuurgids.

De 400 pagina’s tellende, vuistdikke uitgave besteedt aandacht aan bezienswaardige nieuwe en herbestemde gebouwen die gedurende de afgelopen 25 jaar in Maastricht tot stand zijn gekomen. Het gaat om circa 250 projecten verspreid over de hele stad: van hotels, winkels, kantoren, woningen en appartementen tot bioscopen, sporthallen, onderwijsinstellingen, zorgcentra en ateliers. Het gaat om heel bekende projecten, zoals Céramique, Mosae Forum, Entre Deux, Sphinx-kwartier, Kruisherenhotel en Boekhandel Dominicanen; maar ook om talrijke minder bekende projecten waaronder Brasserie Bonhomme, Kiki’s Stocksale, V-House, Verpleeghuis Larisa, Restobar Mama en Manjefiek Malberg. Het boek is een vervolg op de eerdere TOPOS-Architectuurgids Maastricht die de periode 1875-1995 besloeg. Het nieuwe boek is een jubileum-uitgave van TOPOS, dat inmiddels al gedurende 30 jaar actief en constructief bijdraagt aan het architectuurdebat in Maastricht.

De projecten worden beschreven tegen de achtergrond van hun stedenbouwkundige context. In de beschrijvingen van de afzonderlijke projecten wordt behalve aan het achterliggende concept en de uiterlijke verschijningsvorm, ook aandacht besteed aan het materiaalgebruik, duurzaamheid en specifieke kenmerkende details. Het is een levendige beschrijving van de vele interventies die in de Maastrichtse plattegrond hebben plaatsgevonden, met één duidelijke conclusie: Maastricht is er weer een stuk mooier op geworden. Dat alles dankzij geïnspireerde opdrachtgevers, gekwalificeerde architecten en een ontvankelijke lokale overheid. Het boek is rijk geïllustreerd met boeiend fotomateriaal van vooraanstaande fotografen. Iedereen die betrokken is - of zich betrokken voelt - bij Maastricht kan zich laven aan dit prachtige overzichtswerk, dat eens te meer aantoont dat een stad nooit af is; ook Maastricht niet.

De Architectuurgids Maastricht NEXT is te bestellen bij het Architectuurcentrum TOPOS (www.toposmaastricht.com), dan wel te koop bij Boekhandel De Tribune of Boekhandel Dominicanen. Prijs € 30,- ISBN/EAN 978-90-831300-4-0


Speciaal voor in architectuur, stedenbouw, cultureel erfgoed en interieur geïnteresseerden verzorgt TOPOS Stadswandelingen n.a.v. de Architectuurgids Maastricht NEXT. Samen met groepen van 10-15 personen kunnen nadere afspraken worden gemaakt over het programma en de kosten. Aanvragen voor stadswandelingen (circa 2 uur) kunnen hier worden gedaan.


Vriend worden van TOPOS en krijg Architectuurgids gratis Wie nu Vriend wordt van TOPOS (jaarlijkse bijdrage € 25,-), krijgt de nieuwe Architectuurgids Maastricht NEXT gratis.

Maak het betreffende bedrag over op de rekening van TOPOS (NL 27 INGB 0673 9641 67) o.v.v. Vriend 2022. Een unieke kans om TOPOS te steunen en over een prachtige uitgave te beschikken!!!!* TOPOS - Website

Op onze website www.toposmaastricht.nl kunt u alle informatie vinden over bestuur en organisatie van TOPOS, als ook over onze activiteiten. Neem eens een kijkje op onze website en laat u verrassen door de veelheid en gevarieerdheid van onze activiteiten! U kunt TOPOS steunen door Vriend te worden van TOPOS (slechts Euro 25,= per jaar) of door TOPOS te sponsoren (vanaf Euro 250,= per jaar). Aanmelding, dan wel nadere informatie hierover bij n.nelissen@xs4all.nl* TOPOS-TV: Maastricht & Architecten

In de rubriek 'TOPOS-TV: Maastricht & Architecten’ vindt u een aantal Youtube- filmpjes over Maastricht en over Maastrichtse Architecten . De moeite waard om eens te bekijken.* TOPOS op Youtube

Kijk eens naar onze TOPOS-activiteiten op het filmpje: https://youtu.be/6gJvS0SskIg (Nieuwe Url !!!)* TOPOS op Facebook

TOPOS heeft nu ook een Facebook link


TOPOS-lezingen erkend als bij- en nascholing voor architecten, stedenbouwkundigen, tuin- en landschapsarchitecten en interieurarchitecten. Door SBA (Stichting Bureau Architectenregister) zijn onze TOPOS-lezingen erkend als passende bij- en nascholing voor architecten, stedenbouwers, landschapsarchitecten en interieurarchitecten. Iedere lezing telt voor 2 uren; dus als u alle lezingen volgt, voldoet u aan de kwantitatieve en kwalitatieve eisen gesteld aan de bij- en nascholing. U moet zelf registreren welke lezingen u bijwoont en verder moet u vanaf 1 januari 2011 verplicht uw opdrachtgevers informeren over wat u aan bij- en nascholing hebt gedaan. Een reden te meer om naar de TOPOS-bijeenkomsten te komen!* Sponsor of vriend van TOPOS

Wilt u sponsor worden van TOPOS, vraag dan naar de voorwaarden bij n.nelissen@xs4all.nl. Wij zorgen voor gerichte publiciteit onder een voor u uiterst relevante doelgroep! Bent u nog geen vriend van TOPOS, maak dan Euro 25,= over op rekeningnummer IBAN: NL27INGB0673964167 van Stichting TOPOS o.v.v. Vriend 2021. TOPOS is vooral voor u bedoeld!


Goed nieuws voor (potentiële) TOPOS sponsoren. Let op: TOPOS heeft de ANBI-status !!!

De Belastingdienst heeft TOPOS per 01 januari 2013 aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat het bedrag dat u sponsort aan TOPOS fiscaal aftrekbaar is (zelfs voor een hoger dan het gesponsorde bedrag). Uw belastingadviseur weet hier het fijne van! Voor nieuwe sponsoren een reden te meer om zich bij TOPOS als sponsor aan te melden. Neem contact op met n.nelissen@xs4all.nl


Meld u aan voor de Nieuwsbrief bij: n.nelissen@xs4all.nl.


Sponsoren

De activiteiten van TOPOS worden mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van:


Hoofdsponsoren

 • Architecten aan de Maas - Maastricht / Rotterdam


Sponsoren

 • SATIJNplus Architecten Born

 • Architectenbureau van de Staay Maastricht

 • Quanjel bouwkundig advies en management

 • iNeX Architecten Maastricht

 • N-Architecten

 • 3W real estate

 • DEDRIE architecten

 • AMA GROUP ASSOCIATED ARCHITECTS BV

 • Van der Werf & Nass bv

 • Ritzen Architecten

 • Frencken Scholl Architecten

 • Normandy Bar & Gourmet

 • Ir. B.G.J.J. Snelder architect BNA

 • Prof. Ir. Bert van BunningenBerichten voor de Nieuwsbrief toesturen aan n.nelissen@xs4all.nl


53 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page