top of page
 • TOPOS Zuid-Limburg

TOPOS-Nieuwsbrief - Maart 2023

In deze Nieuwsbrief


 • Lezing ENCI op 06 maart 2023

 • Lezing Werelderfgoed in Frankrijk (in samenwerking met de Alliance Française Maastricht) op 23 maart 2023

 • Architectuurgids Maastricht NEXT en stadswandelingen

 • RTVMaastricht: uitzendingen over projecten uit de Architectuurgids Maastricht NEXT

 • Algemene informatie over TOPOS: sponsoren en vriendenPiet Eichholtz, professor Real Estate & Finance, Universiteit Maastricht.

Piet Eichholtz publiceert veelvuldig over duurzaamheid, woningmarkten en vastgoedbeleggen. Hij is adviseur bij het ABP en NIB Capital. Medeoprichter van o.a. Finance Ideas. Hij is lid van de beleggingscommissies van het Bedrijfspensioenfonds voor de Bouw, de Elisabeth Strouven Stichting, en het BPD woningfonds.Hein van Stiphout oprichter en directeur/bestuurder Okko Project, Eindhoven

Okko Project streeft naar risicodragende projectontwikkeling binnen een maatschappelijke context. Naast financiële doelen wordt getracht maatschappelijke en/of culturele doelen te dienen. Tot de groep van opdrachtgevers behoren grote marktpartijen (bouwers/ontwikkelaars), particuliere investeerders en diverse woningcorporaties. Vanuit een passie voor live muziek is Hein initiatiefnemer voor de transformatie van de voormalige gasfabriek op het NRE-terrein in Eindhoven tot grootschalig horecaconcept met restaurant, bar, eventzaal en koffiebranderij, gethematiseerd rondom live muziek.Arie van Rangelrooij Partner architecten|en|en


Arie van Rangelrooij is afgestudeerd bij de vakgroep Architectuurgeschiedenis en -theorie aan de Technische Universiteit Eindhoven. Arie heeft als ontwerper aan diverse succesvolle projecten gewerkt in de woningbouw, onderwijs en utiliteitsbouw. Rijksmonument Het Klokgebouw is één van de kenmerkende fabrieksgebouwen op Strijp-S die door de reorganisatie van Philips zijn vrijgekomen. Architecten|en|en hebben het ontwerp gemaakt voor hergebruik van het Klokgebouw. De ingreep voorziet o.a. in een hotel/short stay, een ‘muziekvleugel’, werkplekken voor zelfstandigen in een open ruimte en in gesloten kantoren voor bedrijven met meerdere mensen. Daartussen vindt men expositieruimten, vergaderplekken en andere ondersteunende functies.Rob van der Ploeg


Rob schrijft in zijn persoonlijk profiel: Vernieuwend, creatief, niet bang om te experimenteren, innoverend, pionier, verantwoordelijk, leider, besluitvaardig, duidelijke mening, verbindend, netwerker, sociaal, sportief. Rob werkt sinds 1997 als zelfstandig ondernemer. Hij zoekt graag de grenzen op, realiseert spraakmakende concepten en weet een brug te slaan tussen de creatieve industrie, het bedrijfsleven en de consument. Rob ziet de stad als zijn werkterrein en verbindt graag partijen, ook in combinaties die minder voor de hand liggen. Rob was lid van de denktank ontwikkeling Strijp S initiatiefnemer, directeur en curator broedplaats voor creatieve industrie. Daarnaast is Rob initiatiefnemer/curator sectie C hotspot Design Week Eindhoven.Alliance Française Maastricht en TOPOS Maastricht Lezing over Werelderfgoed in Frankrijk Een tocht langs gebouwen en gebieden van de Werelderfgoedlijst van UNESCO

Datum: donderdag 23 maart 2023 Tijdstip: 20.00 uur Locatie: Stayokay, Maasboulevard 101, Maastricht

Spreker: Prof. dr. Nico Nelissen Taal: Nederlands Toegang: gratis

Het is 50 jaar geleden dat UNESCO begon met het opstellen van een Lijst van het Werelderfgoed. Er staan inmiddels meer dan 1.100 gebouwen, stadsdelen en natuurgebieden op deze prestigieuze lijst. Frankrijk is in Europa een van de koplopers wat betreft het aantal objecten op deze lijst. Prof. dr. Nico Nelissen informeert u over achtergronden, selectie, aanwijzing en consequenties van de plaatsing van objecten op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

De nadruk valt op een boeiende tocht langs het Franse ‘patrimoine mondial’. We zullen bekende gebouwen en plekken tegenkomen, zoals de Mont Saint-Michel, de kathedraal van Reims, de kastelen langs de Loire en bijvoorbeeld de stad Carcassonne. Maar wie heeft weet van de Cité Radieuse van Le Corbusier, de vuurtoren van Cardouan, het Canal du Midi, de zoutziederij in Arc-et- Senans of bijvoorbeeld het belfort van Arras? Laat u verrassen door het vele mooie dat Frankrijk te bieden heeft aan prehistorische kunst, gebouwen uit de Gallo-Romeinse periode, de Middeleeuwen, de Renaissance, het Classicisme, maar ook uit de 19e en 20e eeuw!!!!ARCHITECTUURGIDS MAASTRICHT 1895-1995 HET IS GELUKT!

Waarschijnlijk weet u dat TOPOS in 1997 de ARCHITECTUURGIDS MAASTRICHT 1895-1995 heeft uitgebracht. Deze prachtige en uitvoerige gids is al jaren uitverkocht en steeds weer opnieuw kregen we de vraag of deze gids nog beschikbaar gesteld zou kunnen worden. We hebben een oplossing gevonden en bieden u gratis in pdf met opzoekfunctie dit unieke boek aan. U kunt het downloaden van onze website www.toposmaastricht.com. Toch zijn we zo vrij om aan u te vragen om een kleine financiële bijdrage voor deze architectuurgids aan TOPOS over te maken. Als u € 10,- overmaakt op rekeningnummer NL 27 INGB 0673 9641 67 van Stichting TOPOS, o.v.v. ‘Architectuurgids 1895-1995’ dan hopen wij voor een deel uit de kosten te komen, die we voor het digitaliseren van deze architectuurgids hebben moeten maken. Als TOPOS danken we u van harte voor uw welwillende bijdrage.


TOPOS-Architectuurgids Maastricht NEXT en stadswandelingen

Wie denkt dat Maastricht op het gebied van stedenbouw en architectuur in het begin van deze eeuw stil heeft gestaan, vergist zich lelijk. Gedurende de afgelopen 25 jaar (1995-heden) is Maastricht heel duidelijk van gezicht veranderd, zonder dat het eigen karakter en de eigen aantrekkingskracht verloren zijn gegaan. De vele nieuwe invullingen en herbestemmingen hebben Maastricht een nieuwe, en herkenbare kwalitatieve impuls gegeven. Dat is de hoofdconclusie die men kan trekken uit de zo-even verschenen nieuwe architectuurgids.

De 400 pagina’s tellende, vuistdikke uitgave besteedt aandacht aan bezienswaardige nieuwe en herbestemde gebouwen die gedurende de afgelopen 25 jaar in Maastricht tot stand zijn gekomen. Het gaat om circa 250 projecten verspreid over de hele stad: van hotels, winkels, kantoren, woningen en appartementen tot bioscopen, sporthallen, onderwijsinstellingen, zorgcentra en ateliers. Het gaat om heel bekende projecten, zoals Céramique, Mosae Forum, Entre Deux, Sphinx-kwartier, Kruisherenhotel en Boekhandel Dominicanen; maar ook om talrijke minder bekende projecten waaronder Brasserie Bonhomme, Kiki’s Stocksale, V-House, Verpleeghuis Larisa, Restobar Mama en Manjefiek Malberg. Het boek is een vervolg op de eerdere TOPOS-Architectuurgids Maastricht die de periode 1875-1995 besloeg. Het nieuwe boek is een jubileum-uitgave van TOPOS, dat inmiddels al gedurende 30 jaar actief en constructief bijdraagt aan het architectuurdebat in Maastricht.

De projecten worden beschreven tegen de achtergrond van hun stedenbouwkundige context. In de beschrijvingen van de afzonderlijke projecten wordt behalve aan het achterliggende concept en de uiterlijke verschijningsvorm, ook aandacht besteed aan het materiaalgebruik, duurzaamheid en specifieke kenmerkende details. Het is een levendige beschrijving van de vele interventies die in de Maastrichtse plattegrond hebben plaatsgevonden, met één duidelijke conclusie: Maastricht is er weer een stuk mooier op geworden. Dat alles dankzij geïnspireerde opdrachtgevers, gekwalificeerde architecten en een ontvankelijke lokale overheid. Het boek is rijk geïllustreerd met boeiend fotomateriaal van vooraanstaande fotografen. Iedereen die betrokken is - of zich betrokken voelt - bij Maastricht kan zich laven aan dit prachtige overzichtswerk, dat eens te meer aantoont dat een stad nooit af is; ook Maastricht niet.

De Architectuurgids Maastricht NEXT is te bestellen bij het Architectuurcentrum TOPOS (www.toposmaastricht.com), dan wel te koop bij Boekhandel De Tribune of Boekhandel Dominicanen. Prijs € 30,- ISBN/EAN 978-90-831300-4-0


Speciaal voor in architectuur, stedenbouw, cultureel erfgoed en interieur geïnteresseerden verzorgt TOPOS Stadswandelingen n.a.v. de Architectuurgids Maastricht NEXT. Samen met groepen van 10-15 personen kunnen nadere afspraken worden gemaakt over het programma en de kosten. Aanvragen voor stadswandelingen (circa 2 uur) kunnen hier worden gedaan.


RTVMAASTRICHT: 30 UITZENDINGEN ARCHITECTUURGIDS MAASTRICHT NEXT

De uitzendingen vinden plaats op maandag- en dinsdagavonden na het Journaal van 19.00 uur op RTVMaastricht:

RTVMaastricht: uitzendingen ‘Nieuw leven voor monumenten in Maastricht’ in totaal In het seizoen 2023-2024 vinden op RTVMaastricht in de oneven weken 30 uitzendingen plaats van monumenten in Maastricht die in de afgelopen jaren een nieuwe bestemming hebben gekregen (start in de week van 11 september 2023). Aan het woord komen de (restauraKe)architect, opdrachtgever en gebruiker van het monument. De uitzendingen geven een fantastisch inzicht in wat er in Maastricht in de voorbije jaren heeft plaatsgevonden op het gebied van het nieuw leven inblazen van oude monumenten!

Uitzending gemist? Geen probleem! Ook deze uitzendingen zullen op onze website te zien zijn. Ga naar onze website www.toposmaastricht.com en kijk onder de rubriek: ‘Nieuw leven voor monumenten in Maastricht’ (te bekijken vanaf 12 september 2023).


Vriend worden van TOPOS en krijg Architectuurgids gratis Wie nu Vriend wordt van TOPOS (jaarlijkse bijdrage € 25,-), krijgt de nieuwe Architectuurgids Maastricht NEXT gratis.

Maak het betreffende bedrag over op de rekening van TOPOS (NL 27 INGB 0673 9641 67) o.v.v. Vriend 2022. Een unieke kans om TOPOS te steunen en over een prachtige uitgave te beschikken!!!!* Website TOPOS

Op onze website www.toposmaastricht.nl kunt u alle informatie vinden over bestuur en organisatie van TOPOS, als ook over onze activiteiten. Neem eens een kijkje op onze website en laat u verrassen door de veelheid en gevarieerdheid van onze activiteiten! U kunt TOPOS steunen door Vriend te worden van TOPOS (slechts Euro 25,= per jaar) of door TOPOS te sponsoren (vanaf Euro 250,= per jaar). Aanmelding, dan wel nadere informatie hierover bij n.nelissen@xs4all.nl* TOPOS-TV: Maastricht & Architecten

In de rubriek 'TOPOS-TV: Maastricht & Architecten’ vindt u een aantal Youtube- filmpjes over Maastricht en over Maastrichtse Architecten . De moeite waard om eens te bekijken.* TOPOS op Youtube

Kijk eens naar onze TOPOS-activiteiten op het filmpje: https://youtu.be/6gJvS0SskIg (Nieuwe Url !!!)* TOPOS op Facebook

TOPOS heeft nu ook een Facebook link


TOPOS-lezingen erkend als bij- en nascholing voor architecten, stedenbouwkundigen, tuin- en landschapsarchitecten en interieurarchitecten. Door SBA (Stichting Bureau Architectenregister) zijn onze TOPOS-lezingen erkend als passende bij- en nascholing voor architecten, stedenbouwers, landschapsarchitecten en interieurarchitecten. Iedere lezing telt voor 2 uren; dus als u alle lezingen volgt, voldoet u aan de kwantitatieve en kwalitatieve eisen gesteld aan de bij- en nascholing. U moet zelf registreren welke lezingen u bijwoont en verder moet u vanaf 1 januari 2011 verplicht uw opdrachtgevers informeren over wat u aan bij- en nascholing hebt gedaan. Een reden te meer om naar de TOPOS-bijeenkomsten te komen!* Sponsor of vriend van TOPOS

Wilt u sponsor worden van TOPOS, vraag dan naar de voorwaarden bij n.nelissen@xs4all.nl. Wij zorgen voor gerichte publiciteit onder een voor u uiterst relevante doelgroep! Bent u nog geen vriend van TOPOS, maak dan Euro 25,= over op rekeningnummer IBAN: NL27INGB0673964167 van Stichting TOPOS o.v.v. Vriend 2021. TOPOS is vooral voor u bedoeld!


Goed nieuws voor (potentiële) TOPOS sponsoren. Let op: TOPOS heeft de ANBI-status !!!

De Belastingdienst heeft TOPOS per 01 januari 2013 aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat het bedrag dat u sponsort aan TOPOS fiscaal aftrekbaar is (zelfs voor een hoger dan het gesponsorde bedrag). Uw belastingadviseur weet hier het fijne van! Voor nieuwe sponsoren een reden te meer om zich bij TOPOS als sponsor aan te melden. Neem contact op met n.nelissen@xs4all.nl


Meld u aan voor de Nieuwsbrief bij: n.nelissen@xs4all.nl.


Sponsoren

De activiteiten van TOPOS worden mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van:


Hoofdsponsoren

 • Architecten aan de Maas - Maastricht / Rotterdam


Sponsoren

 • SATIJNplus Architecten Born

 • Architectenbureau van de Staay Maastricht

 • Quanjel bouwkundig advies en management

 • iNeX Architecten Maastricht

 • N-Architecten

 • 3W real estate

 • DEDRIE architecten

 • AMA GROUP ASSOCIATED ARCHITECTS BV

 • Van der Werf & Nass bv

 • Ritzen Architecten

 • Frencken Scholl Architecten

 • Normandy Bar & Gourmet

 • Ir. B.G.J.J. Snelder architect BNA

 • Prof. Ir. Bert van BunningenBerichten voor de Nieuwsbrief toesturen aan n.nelissen@xs4all.nl


63 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page