top of page
  • TOPOS Zuid-Limburg

Nu te bestellen: ‘De stad als open boek’Verschijnt binnenkort Meer dan de helft van de wereldbevolking leeft in een stad. Binnenkort woont zelfs bijna drie kwart van de mensheid in een [grote] stad. De stad wordt wel gezien als de grootste uitvinding van de mensheid.

Maar wat weten we eigenlijk van steden? Wanneer en waar ontstonden de eerste steden? Welke typen steden zijn er? Hoe ziet het stadsleven eruit? Hoe is de verstedelijking verlopen? Is de stad de bron of juist de oplossing voor maatschappelijke problemen? Welke stadsidealen zijn er bedacht en wat is ervan terecht gekomen? Waarom fungeert de [grote] stad tegenwoordig als een magneet? Hoe staat het met de zorg voor het cultureel erfgoed en het streven naar schoonheid? Verkeert de stad in een [nieuwe] crisis? Welke oplossingen worden aangedragen? Is de ‘circulaire stad’ een wenkend perspectief? Welke rol spelen architecten, stedenbouwers, en landschapsarchitecten? Wat is de rol van de [lokale] overheid? Hoe zien ontwikkelaars en bouwbedrijven de stad? Ontstaat er een ‘doe-het-zelf-stad’ door de kracht en macht van burgers? Wat ziet ‘de gewone burger’ als een ‘goede stad’? De stad is, aldus de auteur, een echt open boek. Ze opent het venster op de maatschappij: haar problemen, spanningen en conflicten, maar ook haar kansen, strevingen en oplossingen.

Wat kunnen we leren van dit boek? Prof. dr. Nico Nelissen, stadssocioloog, bestuurskundige milieukundige en architectuurkenner, gaat in op de bovengenoemde vragen en doet dat onder andere door het gedachtegoed van vooraanstaande deskundigen op het gebied van de stad in zijn beschouwingen te betrekken. Iedereen die geïnteresseerd is in de stad [en wie is dat niet?] komt aan zijn trekken en wordt in de gelegenheid gesteld om de eigen opvattingen aan te scherpen.

Het boek is niet alleen een leesboek, maar zeker ook een kijkboek door de sfeervolle foto’s van Zeno Waszink die als psycholoog en fotograaf een bijzonder oog heeft voor de alledaagse werkelijkheid in de stad. Om een indruk te krijgen van dit in alle opzichten prachtige boek zijn als u hier klikt de cover, het voorwoord en de inhoudsopgave opgenomen. Bestellen U kunt het boek bestellen [full colour, hard cover, 240 p. ISBN/EAN: 978-90-807857-9-3] voor de vriendenprijs van € 20,- en als u 5 of meer exemplaren bestelt, dan wordt uw naam tevens vermeld op de 'Lijst van contribuanten'. De cover, het voorwoord en de inhoudsopgave zijn als bijlage toegevoegd. Ik bestel:

.....exemplaren van het boek ‘De stad als open boek’ (ISBN/EAN: 978-90-807857-9-3) voor

€ 20,- per ex Totaalbedrag: …. Ik bestel 5 of meer exemplaren en wil als volgt in de Lijst van contribuanten worden vermeld: ……. Uw bestelling graag doormailen aan n.nelissen@xs4all.nl531 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page