top of page
  • TOPOS Zuid-Limburg

Boek: ‘Maastricht op weg naar een nog mooiere stad?!’

Bijgewerkt op: 23 dec. 2020


Alleen een stad die door haar overtuigende schoonheid voldoende zelfverzekerd is, durft zich kwetsbaar op te stellen door ook haar minder mooie kanten te laten zien. Maastricht, een stad die overal bekend staat voor haar fascinerende monumenten, haar opvallende moderne architectuur, haar prachtige ligging aan de Maas, haar ongeëvenaarde gezelligheid en de vele culinaire attracties, is niet bang om ook haar ‘verbeterplekken’ te tonen. Elke stad kent vervallen panden, leegstaande gebouwen, braakliggende terreinen en zogenaamde rafelranden. Dat is op zich geen probleem, want ook deze plekken getuigen ervan dat ‘een stad nooit af is’. Maar voor bewoners en bezoekers kunnen verwaarloosde, onverzorgde en lelijke plekken een bron van ergernis en irritatie zijn. Niet zonder reden dat er in elke stad actieve groepen en betrokken burgers zijn die straat, buurt en stadsdeel mooier, veiliger en aangenamer willen maken.


Wilt u Maastricht ook eens op een andere manier leren kennen? Maak dan samen met TOPOS (architectuurcentrum Maastricht) een verrassende ‘tocht langs verbeterplekken’ in deze stad. U komt op plaatsen waar u misschien niet eerder bent geweest. U neemt ook kennis van de vele creatieve oplossingen die worden aangedragen. Er worden boeiende vergezichten aangedragen voor kansrijke nieuwe invullingen en mogelijkheden van de ‘verbeterplekken’.


In deze ‘originele en gedurfde architectuur- en stedenbouwgids’ leert u een ander (en ook heel spannend) Maastricht kennen. U wordt uitgenodigd om bij al die ‘verbeterplekken’ in de stad even stil te blijven staan, actief mee te denken en ook zelf ideeën aan te dragen over hoe deze plekken te verbeteren. Geef uw fantasie de vrije ruimte over hoe u Maastricht nog mooier, aangenamer, veiliger, groener, aantrekkelijker en duurzamer kunt maken!


Het TOPOS-initiatief ‘Maastricht op weg naar een nog mooiere stad?!’ is een eclatant succes gebleken. We mochten op onze invitatie in totaal 124 ‘verbeterplekken’ ontvangen. Alle inzendingen hebben we op onze website geplaatst: www.toposmaastricht.com. U heeft ongetwijfeld wel een keer naar uw eigen bijdrage en/of die van anderen gekeken.


Binnenkort verschijnt de prachtig verzorgde gedrukte uitgave van het boek ‘Maastricht op weg naar een nog mooiere stad?!’. Het geeft een fascinerend overzicht van plekken in de stad die naar de mening van de inzenders voor verbetering in aanmerking komen. Dat niet alleen, de inzenders geven ook aan wat naar hun mening met de betreffende plekken moet gebeuren. Neem kennis van creatieve ideeën hoe om te gaan met De Koompe, Trega-terrein, KPN-terrein, Sappi-terrein, ENCI-groeve, Landbouwbelang, De Griend, Op de Thermen, Stationsplein, Orleansplein, Raadhuisplein, Sint Servaasbrug, Wilhelminabrug, Duitse Poort, De Beente, Roserije, Stadionplein, Grote Looiersstraat en vele andere ‘verbeterplekken’ meer. Nooit eerder is een dergelijke architectuurreisgids vol ‘signs of hope’ verschenen!


Het gaat ons lukken om samen dat fraaie boek tot stand te brengen. Het uitgangspunt daarbij is: ‘alle beetjes helpen’! Wij vragen aan al onze TOPOS-sympathisanten, en meer in het bijzonder aan de inzenders, om een steentje bij te dragen aan deze prachtige uitgave door het bestellen van een of meerdere exemplaren van het boek ‘Maastricht op weg naar een nog mooiere stad?!’. Wij denken dat iedereen die aan het boek heeft meegewerkt, graag thuis met trots de eigen inzending zal willen laten zien. Dat niet alleen, iedereen zal mogelijk ook enkele exemplaren extra willen bestellen voor kinderen, familieleden en vrienden (‘Wie schrijft die blijft.’). Iedereen die 5 exemplaren of meer bestelt, wordt vermeld op de ‘Lijst van contribuanten’.


Zoals u weet, is TOPOS een stichting zonder winstoogmerk. Wij hoeven op het boek echt niets te verdienen, maar zouden het wel fijn vinden als we door iedereen die TOPOS een warm hart toedraagt, bij deze actie worden ondersteund om de financiering mogelijk te maken.


Wat mag u verwachten en wat betaalt u daarvoor? U kunt een prachtig vormgegeven boek verwachten van 296 pagina’s in full colour en met een hard cover (te vergelijken met het eerdere boek ‘Mijn favoriete gebouw in Maastricht en omgeving’). Om u een indruk te geven van wat het nieuwe boek over ‘verbeterplekken in Maastricht’ inhoudt en hoe het wordt vormgegeven, vindt u hieronder de inhoudsopgave en enkele pagina’s tekst. Wij bieden het boek aan tegen de kostprijs van € 20,- (excl. verzendkosten). Naar verwachting zal het boek in maart 2021 verschijnen.


Om een indruk te krijgen van de inhoud en de vormgeving van het boek zijn hier de inhoudsopgave, alsook enkele pagina’s van het boek opgenomen.Namens TOPOS hartelijk dank bij voorbaat!

Nico Nelissen

Will Köhlen

Math Reneerkens

282 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page