top of page
  • Schunck Heerlen

Nic Tummers overleden

Met triestheid vernamen wij dat vandaag Nic. Tummers, ereburger van Heerlen, op 92-jarige leeftijd is overleden. Tummers werd opgeleid als kunstenaar en was sociaal-maatschappelijk betrokken bij zijn leefomgeving. Dat deed hij als lid van Provinciale Staten, de Eerste Kamer der Staten Generaal en de Raad van Europa. Tummers reflecteerde in kritische essays op de inrichting van de Mijnstreek en architectuur in het algemeen, gaf het regionaal kunstblad Galerie Zuid uit, organiseerde debatten en symposia en stond aan de basis van instituten als het latere NAi en kunstencentrum Signe en het Vitruvianum. De laatste twee in zijn woonplaats. Zijn inzet voor en in Heerlen was dan ook groot. Met publicaties en grote betrokkenheid heeft hij de cultuurgeschiedenis van zijn geboortestad Heerlen onderzocht en verdedigd. Het streven naar culturele en maatschappelijke vernieuwing met en door de kunst stond daarbij centraal. Daarbij sloeg hij een brug tussen beeldende kunst en cultuur.

Hij maakte zich midden jaren negentig hard voor het behoud van het Glaspaleis en was onder andere naamgever en medeoprichter van het Vitruvianum en Centrum voor Architectuur in de Euregio Maas-Rijn. Ook heeft hij zich ingezet voor het ontwikkelen van jong talent in de Euregio Maas- Rijn. Hij was één van de initiatiefnemers van de Euregionale Architectuur Prijs (EAP) voor pas afgestudeerden.

Zonder Nic. Tummers had Heerlen er heel anders uit gezien. Mede dankzij zijn inspanningen heeft SCHUNCK zich kunnen vestigen in het prachtige Glaspaleis. Tummers blijft voor altijd verbonden met de activiteiten van SCHUNCK en SCHUNCK zal zijn geest met trots levend houden.

Wij wensen zijn vrienden en nabestaanden sterkte en zenden onze oprechte deelneming.


67 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page