top of page
  • Jos Kramer

Dag van de Architectuur - Stad voor Morgen

Is Maastricht klaar voor morgen?

Kom kijken en zie de veranderingen voor de toekomst.

Over de Groene Loper is al veel gezegd. De belangstelling voor de tunnelbouw was enorm en iedereen is blij met de grote nieuwe ruimte en frisse lucht die ervoor terug gekomen is. Maar hoe nu verder? Wordt straks weer alles dicht gebouwd? Of juist niet? Hoe ziet het leven er straks uit als alles klaar is?

Oude gebouwen als herboren

Iedereen herinnert zich de flatgebouwen die tegen de geluidswand van de A2 gedrukt stonden. Daartussen stonden prachtige gebouwen die in een tijd gebouwd zijn toen het verkeer nog niet alle aandacht opeiste. Het gebruik van de gebouwen is verloren gegaan door het drukke verkeer rondom. Nu het verkeer weg is, wordt de omgeving weer opnieuw gezien en staan deze monumenten te pronken op de Groene Loper. Reden om bij het hergebruik van de gebouwen de hedendaagse duurzaamheids- en comfort-eisen toe te passen. De kwaliteit van leven komt hiermee weer terug en wordt dit deel van de stad al zichtbaar de stad voor morgen.

Programma Dag van de Architectuur 2018

In heel Nederland wordt op de Dag van de Architectuur aandacht besteed aan allerlei soorten bouwontwikkelingen en zijn projecten te bezoeken. In Maastricht organiseert het architectuurcentrum TOPOS samen met de Gemeente Maastricht deze dag. Op diverse locaties worden rondleidingen georganiseerd om een gebouw vanbinnen beter te bekijken. Architecten zullen tekst en uitleg geven over de opdrachtstelling, het gewenste functie van het gebouw, de uitgangspunten van de ontwerpen en de uiteindelijke uitvoering.

Waar kan ik gaan kijken?

Op een zestal locaties worden rondleidingen georganiseerd. Het is hierdoor mogelijk een kijkje te nemen in de gebouwen en te luisteren naar de toelichting die de architecten geven over de recentelijk uitgevoerde aanpassingen.

Onze Lieve Vrouwe van Lourdeskerk, restauratie en uitbreiding van voorzieningen in de kerk

Sint Theresiaschool, uniek voorbeeld van modulair gebruik van een schoolgebouw

Enexishuis, restauratie en publiek infocentrum voor energiezuinige aanpassingen voor woningen

Gemeenteflat, renovatie van appartementen

Stadspark Oost, ontwerp van een nieuw stadspark op het Oranjeplein en Koningsplein

Torenflat, renovatie van appartementen

Routekaartje Dag van de Architectuur

Download hier de folder met verdere uitleg en een kaartje van de omgeving.

61 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page