top of page
  • TOPOS Zuid-Limburg

Hedendaagse architectuur in Frankrijk

Cultureel Programma Alliance Française, section Maastricht

Inleider: Prof. dr. Nico Nelissen, voorzitter TOPOS, Architectuurcentrum Maastricht

Datum: woensdag 13 december 2017

Tijd: 20.00-22.00 uur

Plaats: Boekhandel Dominicanen, Dominicanenkerk te Maastricht

Toegangsprijs: gratis voor leden van de Alliance Française; niet-leden betalen Euro 8,=

Van oudsher gaan mensen naar Frankrijk om oude steden en monumenten te bekijken. Terecht, want Frankrijk is rijk aan romaanse en gotische kerken, aan burchten en kastelen, aan stadhuizen en justitiegebouwen, als ook aan boeiende steden en pittoreske dorpen. Maar Frankrijk is meer dan een collectie grootse monumenten. Het is een land dat door de Europeanisering en globalisering beslissende stappen heeft gezet op het gebied van de hedendaagse architectuur. Frankrijk telt mee op het vlak van de ‘vedettenarchitectuur’. Franse architecten, zoals Paul Chemetov, Jean Nouvel, Christian de Portzamparc, Franck Hammoutène, Rudy Ricciotti en bijvoorbeeld Edouard François behoren tot de categorie van hedendaagse toonaangevende architecten. Maar dat niet alleen, Frankrijk heeft ook de deur opengezet voor invloeden van buiten, met als gevolg dat het huidige Frankrijk een (beslissende) invloed ondergaat van buitenlandse ‘starchitecten’, zoals Ricardo Bofill, Ming Pei, Santiago Calatrava, Frank Gehry en bijvoorbeeld Herzog & De Meuron. In deze lezing neemt de voorzitter van TOPOS Prof. dr. Nico Nelissen u mee op een ‘grand tour’ door Frankrijk, waarbij aandacht wordt besteed aan de recente ontwikkelingen op het gebied van de architectuur. Er wordt een (virtueel) bezoek gebracht aan steden als Lille, Metz, Nancy, Dijon, Lyon, Marseille, Aix-en-Provence, Biarritz, Rouen … en uiteraard ook aan Parijs. Lezing wordt gegeven in het Nederlands en er worden fraaie beelden getoond van de hedendaagse architectuur in Frankrijk.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page