top of page
  • TOPOS Zuid-Limburg

Lezing 14 november: Nieuwe energie in Luik


Nieuwe energie in Luik: de renaissance van een industriestad

De stad Luik staat bij velen nog altijd bekend als een vieze, grauwe, vervallen industriestad op de route naar Zuid Frankrijk. De laatste jaren heeft de stad zich echter sterk economisch ontwikkeld. Met name haar sterke geografische positie, nabij de landsgrenzen van België met Nederland, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk, én nabij de kruising van een aantal belangrijke transportassen is hieraan debet. Ten gevolge van deze renaissance heeft de stad enkele prestigieuze projecten ontwikkeld. Bekend zijn onder andere het nieuwe stationsgebouw van Calatrava en recent is de renovatie en nieuwbouw van het museum voor moderne kunst van Rudi Ricciotti opgeleverd. Ook legt de stad momenteel een nieuwe tramlijn aan en staat er een toren van OMA gepland. Wat zijn de gevolgen van deze projecten voor de ontwikkeling en het aanzien van de stad? In de stad staan nog veel meer projecten op stapel. Welke projecten zijn dit en wat is hun belang voor de stad? Hoe komen deze projecten in Luik tot stand? Welke rol speelt de nationale en regionale overheid hierbij? Hoe functioneert de stadsontwikkeling van de gemeente Luik precies en wat kan Maastricht daarvan leren?

Sprekers

François Schreuer (1981)

Voormalig voorzitter van de ‘Fédération des étudiants francophones’ (FEF). Afgestudeerd aan de Franstalige universiteit van Leuven (Louvain-la-Neuve) op het vakgebied van de economische en sociale ethiek. Oprichter en coördinator van de stichting ‘urbAgora’ Sinds 2007 actief op het gebied van urbanistische vraagstukken in de agglomeratie Luik. Hoofdredacteur van het tijdschrift ‘Dérivations’. Sedert 2012 raadslid van de gemeente Luik voor de onafhankelijke lijst «VEGA».

Het programma van de avond is als volgt:

  • 20.00 uur Welkomstwoord

  • 20.05 uur Introductie van het thema door Bas van der Pol

  • 20.15 uur Lezing door François Schreuer (lezing in het Engels)

  • 21.15 uur Discussie met de zaal

  • 22.00 uur Afronding

Voor de volledige nieuwsbrief klikt u hier

124 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page