top of page
  • TOPOS Zuid-Limburg

Lezing 10 oktober: Nieuwe energie in Aken


Van chique provinciestad tot internationale kennisstad

Sinds de oprichting in 1858 van de Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule is deze technische universiteit van zeer groot belang geweest voor de ontwikkeling van de stad en het aantrekken en behouden van hoogwaardige industrie. De stad Aken heeft ongeveer 160.000 inwoners en de universiteit heeft meer dan 40.000 studenten waarmee het de grootste technische universiteit is van Duitsland. Sinds vele jaren is het ook de meest succesvolle Duitse universiteit voor het aantrekken van investeringen vanuit de ‘derde geldstroom’. Sinds 2007 behoort Aachen ook tot de zogenaamde ‘excellent universities’ die van de Duitse regering extra geld ontvangen voor de ontwikkeling van met name hun onderzoeksfaciliteiten.

Ten gevolge van deze steeds belangrijkere positie van de RWTH Aachen (naar het schijnt is reeds één op de drie Duitse Ingenieurs afgestudeerd in Aachen) vinden er momenteel gigantische investeringen plaats t.b.v. het uitbreiden van de universitaire infrastructuur en het aantrekken en huisvesten van kennisintensieve bedrijven en instellingen: een positie waarop vele Nederlandse universiteiten jaloers zouden zijn. De BLB NRW (het nationale grondbedrijf van de deelstaat Nordrhein Westfalen) ontwikkelt momenteel i.s.m. Campus GmbH van de RWTH Aachen een drietal campussen aan de grenzen van de binnenstad.

Hoe ontwikkelt Aachen deze campussen? Welke belangen spelen hierbij een rol en hoe slaagt Aken er in om zijn positie te versterken ,ondanks dat de stad in de Duitse periferie ligt? Hoe worden deze campussen vormgegeven? Hoe binden ze zich aan in de stad en wat is hun belang voor de ontwikkeling van de stad Aken? Hoe kan Maastricht en zijn universiteit, die steeds meer de samenwerking met RWTH lijkt op te zoeken, leren van het succes in Aken?

Sprekers

Dr. Klaus Feuerborn

Dr. Klaus Feuerborn (55) ist Geschäftsführer der RWTH Aachen Campus GmbH. Er verantwortet den Bereich Projektentwicklung und in Teilen den Bereich Clustermanagement (Betreuung aktueller Cluster sowie die Entwicklung neuer Cluster). Neben seinem produktionstechnischen Know-how verfügt er über ein umfangreiches Immobilienwissen. Nach seiner Promotion am Werkzeugmaschinenlabor (WZL) der RWTH Aachen war er als Geschäftsführer in produzierenden Unternehmen sowie als Berater für die Immobilienbranche und die Industrie, hier schwerpunktmäßig im Bereich Produktentwicklung, tätig.

Het programma van de avond is als volgt:

  • 20.00 uur Welkomstwoord door Bas van der Pol

  • 20.05 uur Introductie van het thema

  • 20.15 uur Lezing door Dr. Klaus Feuerborn

  • 21.15 uur Discussie met de zaal

  • 22.00 uur Afronding

Voor de volledige nieuwsbrief klikt u hier

39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page