Wat maakt een stad rechtvaardig? Hoe verdelen we ruimte, kansen en zeggenschap in een stedelijke omgeving die steeds meer onder druk staat? En welke rol spelen ontwerpers, beleidsmakers en bewoners in deze zoektocht naar rechtvaardigheid?
Tijdens deze speciale TOPOS-lezing gaan we op zoek naar antwoorden. Simon Franke (College van Rijksadviseurs), een van de auteurs van de veelbesproken essays over De Rechtvaardige Stad (essay I en essay II) – trapt de avond af met een prikkelende inleiding. Zijn werk zet de vraag centraal hoe stedenbouw en sociaal-maatschappelijke ontwikkeling hand in hand kunnen gaan.
Daarna zoomen we in op een lokaal voorbeeld: de Blauwe Loper. Dit omvangrijke project in Maastricht wordt onder de loep genomen als casus. In hoeverre draagt het bij aan een meer inclusieve, verbonden en rechtvaardige stad?
We sluiten af met een vooruitblik. Bas Römgens presenteert de eerste contouren van de nieuwe Omgevingsvisie Maastricht. Hoe zorgen we dat rechtvaardigheid daarin niet slechts een ideaal blijft, maar een leidend principe?