top of page
  • TOPOS Zuid-Limburg

‘Het veranderende gezicht van Maastricht gedurende de laatste halve eeuw’

De lens van de Maastrichtse fotograaf Jos Nelissen gericht op de ruimtelijke transformaties van Maastricht, met commentaar van Jac van de Boogard

Datum: dinsdagavond 19 april 2020

Tijd: 20-00-22.00 uur

Plaats: Grand Café Maastricht Soiron, Fotomuseum aan het Vrijthof

Kosten: € 5,- (incl. consumptie)


Maastricht is gedurende de laatste halve eeuw sterk van aanzien en karakter veranderd. Die transformatie is op allerlei manieren door historici en andere wetenschappers in woord en beeld vastgelegd. De fotograaf Jos Nelissen heeft een fantastisch oeuvre opgebouwd van (lucht)foto’s van Maastricht waaruit de ruimtelijke veranderingen van Maastricht goed afleesbaar zijn. De welbekende maquette van Maastricht uit 1748 is een mooi startpunt om de transformaties goed te kunnen signaleren, zowel binnen de vroegere ommuring, als ook in de gebieden van de voormalige bastions en schootsvelden. De spectaculaire metamorfose vanaf de jaren 80 van de vorige eeuw tot op vandaag de dag is aan de lens van Jos Nelissen niet ontsnapt. De foto’s van Jos Nelissen zullen van commentaar worden voorzien door de welbekende Jac van de Boogard. Een en ander zal worden vooraf gegaan door een lezing van Huub Smeets over de rol en betekenis van de fotografie bijzet documenteren van de stadsontwikkeling.

Wie is Jos Nelissen?

Jos Nelissen (Maastricht, 1948) werkte na zijn middelbare schooltijd in de donkere kamer van V&D en Fotopersbureau Het Zuiden. Zijn militaire dienstplicht vervulde hij bij de Leger Film en Fotodienst van het ministerie van Defensie in Den Haag. Hij studeerde fotografie aan de MTS in de Hofstad, waarbij hij ondermeer stages liep bij de Haagse Courant en de fotostudio’s van de VNU in Haarlem. In Maastricht startte hij begin jaren 70 een eigen fotografisch bedrijf. Al gauw kon hij grote bedrijven als Artifort, KNP, Sphinx, Universiteit, Rabobank Nederland en DSM tot zijn klanten rekenen. Voor DSM ging hij een dienstverband aan als bedrijfsfotograaf waarbij hij de privatisering van het staatsbedrijf en de omslag van bulk naar fijnchemie vastlegde. Hierbij werkte hij ook mee aan de zeer gewilde Limburgse en Europese DSM kalenders. Vanaf 2006 tot op heden is hij weer aan de slag als Freelance fotograaf en werkt mee aan een aantal publicaties over Maastricht.

Jos Nelissen met Piloot bij fotovlucht Cessna (1979)


Een avond voor iedereen die Maastricht een warm hart toedraagt

Deze bijzondere en voor iedereen zeer informatieve avond staat volledig in het teken van ‘Het veranderende gezicht van Maastricht’. Jong en oud zullen zich vergapen aan het getoonde: 'oh was dat vroeger zo?' tot ‘ja, zo was het vroeger en zo is het nu’. Met andere woorden een onvergetelijke avond waarop we terugblikken op wat er van ‘Us Mestreech’ geworden is.


Organisatie

TOPOS organiseert deze avond samen met de Vrienden van het Museum aan het Vrijthof (tegenwoordig Fotografiemuseum). We verwachten veel publiek, vandaar dat het goed is om zich zo snel mogelijk voor deze avond aan te melden bij Liesbeth Bonnemayer (vrienden@museumaanhetvrijthof.nl) of Nico Nelissen (n.nelissen@xs4all.nl).


Programma

19.30 uur Binnenloop

20.00 uur Opening door Liesbeth Bonnemayer

20.05 uur Inleiding door Huub Smeets, die als collectioneur van het werk van vooraanstaande fotografen een beschouwing zal wijden aan de rol van fotografie bij het vastleggen van de (Maastrichtse) stadsontwikkeling

20.35 uur Presentatie door de fotograaf Jos Nelissen en kunsthistoricus Jac van den Boogard, die aan de hand van prachtig beeldmateriaal een schets zullen geven van ‘Het veranderende gezicht van Maastricht gedurende de laatste halve eeuw’.

21.30 uur Gesprek met de zaal o.l.v. Nico Nelissen

22.00 uur Sluiting


Architectuurgids Maastricht NEXT

Na afloop van de bijeenkomst kan de zo-even verschenen TOPOS-‘Architectuurgids Maastricht NEXT’ (kosten € 30,-) worden aangeschaft.

180 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page