top of page
 • TOPOS Zuid-Limburg

TOPOS-Nieuwsbrief - Oktober 2022

In deze Nieuwsbrief

 • Tweede TOPOS-lezing over houtbouw

 • TOPOS-stadswandelingen n.a.v. Architectuurgids Maastricht NEXT

 • RTVMaastricht: uitzendingen over projecten uit de Architectuurgids Maastricht NEXT

 • Bureau Europa: Limburgse Kwartieren

 • Viewmaster Projects: No Access

 • Maastricht gefotografeerd 1855-1910

 • Vriend worden van TOPOS en krijg Architectuurgids Maastricht NEXT gratis !

 • Algemene informatie over TOPOS: sponsoren en vrienden

Wie denkt dat Maastricht op het gebied van stedenbouw en architectuur in het begin van deze eeuw stil heeft gestaan, vergist zich lelijk. Gedurende de afgelopen 25 jaar (1995-heden) is Maastricht heel duidelijk van gezicht veranderd, zonder dat het eigen karakter en de eigen aantrekkingskracht verloren zijn gegaan. De vele nieuwe invullingen en herbestemmingen hebben Maastricht een nieuwe, en herkenbare kwalitatieve impuls gegeven. Dat is de hoofdconclusie die men kan trekken uit de zo-even verschenen nieuwe architectuurgids.

De 400 pagina’s tellende, vuistdikke uitgave besteedt aandacht aan bezienswaardige nieuwe en herbestemde gebouwen die gedurende de afgelopen 25 jaar in Maastricht tot stand zijn gekomen. Het gaat om circa 250 projecten verspreid over de hele stad: van hotels, winkels, kantoren, woningen en appartementen tot bioscopen, sporthallen, onderwijsinstellingen, zorgcentra en ateliers. Het gaat om heel bekende projecten, zoals Céramique, Mosae Forum, Entre Deux, Sphinx-kwartier, Kruisherenhotel en Boekhandel Dominicanen; maar ook om talrijke minder bekende projecten waaronder Brasserie Bonhomme, Kiki’s Stocksale, V-House, Verpleeghuis Larisa, Restobar Mama en Manjefiek Malberg. Het boek is een vervolg op de eerdere TOPOS-Architectuurgids Maastricht die de periode 1875-1995 besloeg. Het nieuwe boek is een jubileum-uitgave van TOPOS, dat inmiddels al gedurende 30 jaar actief en constructief bijdraagt aan het architectuurdebat in Maastricht.

De projecten worden beschreven tegen de achtergrond van hun stedenbouwkundige context. In de beschrijvingen van de afzonderlijke projecten wordt behalve aan het achterliggende concept en de uiterlijke verschijningsvorm, ook aandacht besteed aan het materiaalgebruik, duurzaamheid en specifieke kenmerkende details. Het is een levendige beschrijving van de vele interventies die in de Maastrichtse plattegrond hebben plaatsgevonden, met één duidelijke conclusie: Maastricht is er weer een stuk mooier op geworden. Dat alles dankzij geïnspireerde opdrachtgevers, gekwalificeerde architecten en een ontvankelijke lokale overheid. Het boek is rijk geïllustreerd met boeiend fotomateriaal van vooraanstaande fotografen. Iedereen die betrokken is - of zich betrokken voelt - bij Maastricht kan zich laven aan dit prachtige overzichtswerk, dat eens te meer aantoont dat een stad nooit af is; ook Maastricht niet.

De Architectuurgids Maastricht NEXT is te bestellen bij het Architectuurcentrum TOPOS (www.toposmaastricht.com), dan wel te koop bij Boekhandel De Tribune of Boekhandel Dominicanen. Prijs € 30,- ISBN/EAN 978-90-831300-4-0


Speciaal voor in architectuur, stedenbouw, cultureel erfgoed en interieur geïnteresseerden verzorgt TOPOS Stadswandelingen n.a.v. de Architectuurgids Maastricht NEXT. Samen met groepen van 10-15 personen kunnen nadere afspraken worden gemaakt over het programma en de kosten. Aanvragen voor stadswandelingen (circa 2 uur) kunnen hier worden gedaan.


RTVMaastricht: 23 uitzendingen Architectuurgids Maastricht NEXT

De uitzendingen vinden plaats op maandag- en dinsdagavonden na het Journaal van 19.00 uur op RTVMaastricht:


Bureau Europa: Limburgse Kwartieren Met de lezingenreeks Limburgse Kwartieren zoomen we per lezing in op een andere stad met telkens een ander lopend of recent project dat beeld- en identiteitsbepalend kan worden voor een stad. Wat betekent dat überhaupt, waar voldoe je aan om een interessante trekpleister te worden, moet dat in het ontwerp besloten liggen of dient dat zich met de tijd te ontwikkelen? Waar zoekt een stad naar en hoe voorziet ontwerp daarin? Wat maakt iets beziens- en belevenswaardig?

In vier lezingen komen aan bod:

Woensdag 19 oktober, 17.30 uur – 19.00 uur – Maarten Engelman (Engelman Architecten) over het Arresthuis in Roermond en kunstenaar Robert Glas over zijn werk 1986, Or A Sphinx’s Interior. Over de transformatie van een monumentale gevangenis in Roermond tot een themahotel en een beschouwing op het celontwerp voor De Schie van Carel Weeber en hoe dat door een ex-gevangene ervaren is. Hoe verhouden de gewelddadigheid van een gevangenisstraf, hetgeen Robert Glas laat zien, en een gezellig verblijf in een gethematiseerd arresthuis zich tot elkaar?

Woensdag 2 november, 17.30 uur – 19.00 uur – Dirk Jan Postel (Kraaijvanger Architects) over het Romeins Museum in Heerlen en Benoît Mater, kwartiermaker van het Romeins Museum. In Heerlen is het Romeins verleden punt van aandacht, met de inrichting van het ‘Romeins Kwartier’ en de volledige vervanging van het huidige Thermenmuseum met het in het oog springende ontwerp van Kraaijvanger Architects. Een nieuwe episode in Heerlens voortdurende heruitvinding?

Woensdag 9 november, 17.30 uur – 18.30 uur – Franz Ziegler (Ziegler | Branderhorst) over de Blauwe Loper in Maastricht. De uitgebreide stadsontwikkeling rondom Mariaberg en Blauwdorp speelt rond een doorbraak voor herstructurering en een vernieuwing van de verouderde woningvoorraad. Wat is het effect op het gekoesterde volksbuurtkarakter van dit stukje Maastricht?

Donderdag 17 november, 17.30 uur – 18.30 uur – Lodewijk Baljon (Baljon Landscape Architects) over het landschapsontwerp rond De Ligne in Sittard. De historische schootsvelden zijn teruggebracht met de ontwikkeling van cultuurhub De Ligne. Nieuwe wijken en oude stad worden door landschap verbonden. Historische facsimile of essentieel voor de identiteitsbeleving van Sittard?

Bij interesse, gelieve aanmelden. Tickets zijn verkrijgbaar via de website. Delen met collega’s, studenten, vrienden wordt zeer gewaardeerd.Viewmaster Projects presenteert: NO ACCESS

Tot 13 november kunt u de tentoonstelling No Access in de Cannerberg bezoeken. De tentoonstelling is ingericht in een voormalig, nu geheel gestript, ondergrondse geheim NAVO-Hoofdkwar:er in een oude mergelgroeve net ten zuiden van de stad Maastricht. No Access geeft met 21 videoprojeti:es en media-installaties een veelzijdig en actueel beeld van migratie en beoogde controles van deze migratie aan de grenzen in verschillende werelddelen. De desoriënterende en unheimische NAVO- bunker versterkt de al krachtige invoelbaarheid van de projecties. De Cannerberg is een klam, koel en donker gangenstelsel: mergel, gewapend beton, bakstenen en dikke stalen deuren herinneren aan de Koude Oorlog toen men vanuit het bunkercomplex de Oostgrens van het toenmalige West-Europa bewaakte. Tijdens No Access is een deel van het gangenstelsel opengesteld voor bezoek dat dan kan ervaren hoe de geselecteerde projecties relaties met elkaar en met de ruimte aan gaan. Het diverse en actuele werk van de geselecteerde (inter)nti:onale kunstenaars, onderzoekers en filmmakers ontregelt, ontroert, confronteert en kan verdieping geven aan de harde beelden die het dagelijkse nieuws bepalen.

De actuele en relevant tentoonstelling is beklijvend, draag een warme jas, binnen is het 12 graden. Tickets: 5€ via www.viewmaster-projects.com (er is een maximum aan het aantal bezoekers dat tegelijk naar binnen kan, vooraf reserveren voorkomt teleurstelling.)


Kunstenaars: Hans Op de Beeck (BE), Josh Begley (US), Sylvain George (FR), Tina FariJeh (IR/NL), Forensic Architecture & Forensic Oceanography (GB), Anita Groener (NL/IE), Mohamad Hafeda (LB), Laura Huygen (NL), Adrian Melis (CU), Yoshua Okón (MX), Adrian Paci (AL), Osman Taheri (AF/NL), Marieke van der Velden en Philip Brink (NL), Sam Yazdanpanna (NL), Cigdem Yuksel (NL), Mark Wallinger (GB).

Locatie: Voormalig NAVO-Hoofdkwartier Cannerberg / Cannerweg 798, Maastricht

Gratis parkeren / 15 min. fietsen vanaf het station / Bus: No. 48 van Maastricht Station (24 min.) halte: Jezuïtenberg.

Openingstijden: Do en Vr: 12.00 tot 16.00 uur en Za en Zo: 13.00 tot 17.00 uurMaastricht gefotografeerd 1855-1910


Vriend worden van TOPOS en krijg Architectuurgids gratis Wie nu Vriend wordt van TOPOS (jaarlijkse bijdrage € 25,-), krijgt de nieuwe Architectuurgids Maastricht NEXT gratis.

Maak het betreffende bedrag over op de rekening van TOPOS (NL 27 INGB 0673 9641 67) o.v.v. Vriend 2022. Een unieke kans om TOPOS te steunen en over een prachtige uitgave te beschikken!!!!* Website TOPOS

Op onze website www.toposmaastricht.nl kunt u alle informatie vinden over bestuur en organisatie van TOPOS, als ook over onze activiteiten. Neem eens een kijkje op onze website en laat u verrassen door de veelheid en gevarieerdheid van onze activiteiten! U kunt TOPOS steunen door Vriend te worden van TOPOS (slechts Euro 25,= per jaar) of door TOPOS te sponsoren (vanaf Euro 250,= per jaar). Aanmelding, dan wel nadere informatie hierover bij n.nelissen@xs4all.nl* TOPOS-TV: Maastricht & Architecten

In de rubriek 'TOPOS-TV: Maastricht & Architecten’ vindt u een aantal Youtube- filmpjes over Maastricht en over Maastrichtse Architecten . De moeite waard om eens te bekijken.* TOPOS op Youtube

Kijk eens naar onze TOPOS-activiteiten op het filmpje: https://youtu.be/6gJvS0SskIg (Nieuwe Url !!!)* TOPOS op Facebook

TOPOS heeft nu ook een Facebook link


TOPOS-lezingen erkend als bij- en nascholing voor architecten, stedenbouwkundigen, tuin- en landschapsarchitecten en interieurarchitecten. Door SBA (Stichting Bureau Architectenregister) zijn onze TOPOS-lezingen erkend als passende bij- en nascholing voor architecten, stedenbouwers, landschapsarchitecten en interieurarchitecten. Iedere lezing telt voor 2 uren; dus als u alle lezingen volgt, voldoet u aan de kwantitatieve en kwalitatieve eisen gesteld aan de bij- en nascholing. U moet zelf registreren welke lezingen u bijwoont en verder moet u vanaf 1 januari 2011 verplicht uw opdrachtgevers informeren over wat u aan bij- en nascholing hebt gedaan. Een reden te meer om naar de TOPOS-bijeenkomsten te komen!* Sponsor of vriend van TOPOS

Wilt u sponsor worden van TOPOS, vraag dan naar de voorwaarden bij n.nelissen@xs4all.nl. Wij zorgen voor gerichte publiciteit onder een voor u uiterst relevante doelgroep! Bent u nog geen vriend van TOPOS, maak dan Euro 25,= over op rekeningnummer IBAN: NL27INGB0673964167 van Stichting TOPOS o.v.v. Vriend 2021. TOPOS is vooral voor u bedoeld!


Goed nieuws voor (potentiële) TOPOS sponsoren. Let op: TOPOS heeft de ANBI-status !!!

De Belastingdienst heeft TOPOS per 01 januari 2013 aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat het bedrag dat u sponsort aan TOPOS fiscaal aftrekbaar is (zelfs voor een hoger dan het gesponsorde bedrag). Uw belastingadviseur weet hier het fijne van! Voor nieuwe sponsoren een reden te meer om zich bij TOPOS als sponsor aan te melden. Neem contact op met n.nelissen@xs4all.nl


Meld u aan voor de Nieuwsbrief bij: n.nelissen@xs4all.nl.


Sponsoren

De activiteiten van TOPOS worden mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van:


Hoofdsponsoren

 • Architecten aan de Maas - Maastricht / Rotterdam


Sponsoren

 • SATIJNplus Architecten Born

 • Architectenbureau van de Staay Maastricht

 • Quanjel bouwkundig advies en management

 • iNeX Architecten Maastricht

 • N-Architecten

 • 3W real estate

 • DEDRIE architecten

 • AMA GROUP ASSOCIATED ARCHITECTS BV

 • Van der Werf & Nass bv

 • Ritzen Architecten

 • Frencken Scholl Architecten

 • Normandy Bar & Gourmet

 • Ir. B.G.J.J. Snelder architect BNA

 • Prof. Ir. Bert van BunningenBerichten voor de Nieuwsbrief toesturen aan n.nelissen@xs4all.nl


90 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page