top of page
 • Nico Nelissen

TOPOS-Nieuwsbrief

In deze Nieuwsbrief aandacht voor de TOPOS activiteiten in april 2019:

Maandagavond 08 april 2019

Ronald Rovers en Raoul Vleugels: De noodzaak om ‘Gebroken kringlopen’ (ook in de bouw) te herstellen!

Tijd: 20.00-22.00 uur

Plaats: Stayokay, Maasboulevard 101, Maastricht

Entree: gratis

Toelichting op inleiding Ronald Rovers: We leven op een eindige aarde, zegt Ronald Rovers in zijn boek Gebroken kringlopen. Ook wat grondstoffen betreft, of het nu gaat om zeldzame metalen of zand, raken de eindige voorraden uiteindelijk uitgeput. Als we op een volhoudbare, duurzame manier willen omgaan met grondstoffen, zullen we drastische keuzes moeten maken. Ook als dat een lager welvaartsniveau inhoudt. En hoe ziet dat er dan uit voor de gebouwde omgeving? De opgave zowel in bouw als stedebouw zal er geheel anders gaan uitzien. Ontwerpers zullen in de eerste plaats materiaal keuze en CO2 impact als ontwerpcriterium moeten gaan bezigen. Dat levert vele dilemma's en uitdagingen op. We moeten architectuur, na 150 jaar experimenteren, opnieuw uitvinden. Zoals de Duitsers het nu noemen: Een ‘Ressourcen wende’, benevens een ‘Wohlstandswende’ is nodig. Hoe dat er uit gaat zien? En wat dat praktisch betekent, daarvoor zal een eerste poging worden gedaan aan de hand van voorbeelden.


Wie is Ronald Rovers ?

Ronald Rovers is reeds jaren internationaal actief in energie- en milieuonderzoek in relatie tot de gebouwde omgeving, onder andere bij Wageningen Universiteit, Hogeschool Zuyd en sinds kort als Fellow Professor aan de faculteit Bouwkunde van de TU Eindhoven. Hij organiseerde de eerste Wereldconferentie Duurzaam bouwen in 2000, en is momenteel vooral actief als spreker, schrijver en ‘toekomstdenker’ (www.ronaldrovers.nl).


Toelichting bij inleiding Raoul Vleugels In de zoektocht naar een betere en gezondere manier van bouwen zijn vele wegen mogelijk. Via het recent opgeleverde kalkhennep huis in Oudega laten we via een concrete casus zien hoe de toekomst van circulair en biobased bouwen er in Nederland uit kan zien. Tegelijkertijd geven we een aantal ervaringen mee, ook wat er niet goed is gegaan. Het kalkhennep huis is naast de meer regulier houtbouw van onze hand ook een interessant object, omdat het ook een relatie legt tussen een landbouwproduct en de bouw. Daardoor ontstaat naast een duurzaam gebouw ook een duurzame keten, die een behoorlijke sociale impact kan hebben. Een breed perspectief op duurzaamheid via de bekende vorm van de woning.

Wie is Raoul Vleugels ?

In 2014 startte Raoul Vleugels samen met Niels Groeneveld het architectenbureau Werkstatt. Het bureau heeft inmiddels een divers portfolio in duurzame bouw. Architectuur draait bij ons om meer dan alleen het visuele beeld. Het gaat om het verzorgen van een aangename leefomgeving. We zetten daarom in op het gebruik van hoogwaardige natuurlijke bouwmaterialen, voor een gezond en prettig binnenklimaat. Er is daardoor minder complexe installatietechniek nodig, wat het gebruik van een gebouw veel menselijker maakt. Er is een ‘hands on’ benadering van het ontwerpproces. De naam ‘Werkstatt’ verbeeldt deze filosofie en werkwijze: ontwerpen vanuit een werkplaats waarbij het maken centraal staat. Door middel van maquettes en één-op-één proefopstellingen heeft het ontwerpproces een fysiek en tastbaar karakter. We zoeken naar architectuur die eenvoud en elegantie uitdrukt. Er is minder sterk een nadruk op het grote gebaar, maar op mooie afwerkingen, zichtbare (hout)constructies en een sterke detaillering. Raoul Vleugels (1985) studeerde in 2011 cum laude af als architect aan de Technische Universiteit Eindhoven. Na gewerkt te hebben bij bureau’s in binnen en buitenland, waaronder Peter Zumthor in Zwitserland en Happel Cornelisse Verhoeven, werkte hij als restauratie-architect bij Laugs Bouwmeesters in Maastricht. Hij doceert aan de Academies van Bouwkunst in Maastricht en Amsterdam

N.B. De onderstaande TOPOS excursie was binnen 24 uur volgeboekt!!!!!!

In toekomstige gevallen meteen reageren: wie het eerst komt, het eerst maalt.

TOPOS Architectuurexcursie Venlo - Zaterdag 06 april 2019

Maak kennis met recente architectuurprojecten in Venlo, onder andere op het gebied van het circulair bouwen.

Venlo: een stad die tijdens de Tweede Wereldoorlog enorme verwoestingen heeft meegemaakt. Deze stad is met grote voortvarendheid opnieuw opgebouwd,

waarbij veel aandacht is geschonken aan het herstel van het cultureel erfgoed, maar ook veel zogeheten ‘Wederopbouwarchitectuur’ tot stand is gekomen. Venlo heeft zich de laatste jaren op de kaart gezet met architectonisch boeiende nieuwbouw binnen de historische context, herbestemming van het cultureel erfgoed, herontwikkeling van het havengebied, nieuwbouw langs de Maasoever, nieuwbouw bij gelegenheid van de Floriade en niet te vergeten ... de nadruk op circulair bouwen. Van dit laatste is vooral het stadskantoor en het Enexisgebouw illustratief. We gaan de stad bezoeken en verheugen ons daarbij op de begeleiding van Marion Pieters (die bij veel projecten in Venlo betrokken is geweest).


Programma 08.00 uur Vertrek Maastricht per luxe touringcar

09.00 uur Koffie en vlaai 09.45 uur Wandeling langs:

Stationsgebouw (arch. Koen van der Gaast) Crescendo (arch. Bert Dirrix) Nedinsco (restauratie en verbouw arch. Bert Dirrix) Stadskantoor (arch. Kraaijvanger) Nieuwe Maasboulevard (stedenbouwkundig plan van Jo Coenen; woningbouw door Coenen, Arno Meijs en BIC Architects; supervisie Bert Dirrix) Uitbreiding Maaspoort (arch. Ger Rosier)

11.30 uur Stadhuis Venlo (restauratie en verbouw door arch. Marion Pieters i.s.m. Clevis-Kleinjans architecten (Nu 2.0 architecten)). Poppodium (arch. Architecten Cie i.s.m. Van Dongen-Koschuch Architecten) De Commissaris (arch. KCAP) Wilhelminapark met villabouw van 1900 en monumentaal park Valuascollege (uitbreiding arch. Jeanne Deckers) Metropool (gerestaureerde Jugendstil panden) Rijks HBS (nu woningbouw en kantoor)

13.00 uur Lunch (lunchpakket)

14.00 uur Domani Podium voor Morgen met bezichtiging interieur (arch. Ton Kleinjans en Marion Pieters).

Limburgs Museum (arch. Jeanne Dekkers)

15.30 uur Bustocht langs:

Kazerneterrein Floriadeterrein (arch. Jo Coenen) Villa Flora (arch. Jón Kristinssons) Regiokantoor Enexis (arch. atelier PRO) RCGGZ (arch. Han van Westelaken, Architecten aan de Maas) Kloosters Zusters van Onze Lieve Vrouwe (arch. Han Westelaken)

17.00 uur Vertrek Venlo

18.00 uur Aankomst Maastricht

Website TOPOS

Op onze website www.toposmaastricht.nl kunt u alle informatie vinden over bestuur en organisatie van TOPOS, als ook over onze activiteiten. Neem eens een kijkje op onze website en laat u verrassen door de veelheid en gevarieerdheid van onze activiteiten! U kunt TOPOS steunen door Vriend te worden van TOPOS (slechts Euro 25,= per jaar) of door TOPOS te sponsoren (vanaf Euro 250,= per jaar). Aanmelding, dan wel nadere informatie hierover bij n.nelissen@xs4all.nl

TOPOS op Youtube

Kijk eens naar onze TOPOS-activiteiten op het filmpje: https://youtu.be/6gJvS0SskIg (Nieuwe Url !!!)

TOPOS op Facebook

TOPOS heeft nu ook een Facebooklink

TOPOS-lezingen erkend als bij- en nascholing voor architecten, stedenbouwkundigen, tuin- en landschapsarchitecten en interieurarchitecten

Door SBA (Stichting Bureau Architectenregister) zijn onze TOPOS-lezingen erkend als passende bij- en nascholing voor architecten, stedenbouwers, landschapsarchitecten en interieurarchitecten. Iedere lezing telt voor 2 uren; dus als u alle lezingen volgt, voldoet u aan de kwantitatieve en kwalitatieve eisen gesteld aan de bij- en nascholing. U moet zelf registreren welke lezingen u bijwoont en verder moet u vanaf 1 januari 2011 verplicht uw opdrachtgevers informeren over wat u aan bij- en nascholing hebt gedaan. Een reden te meer om naar de TOPOS-bijeenkomsten te komen!

Sponsor of vriend van TOPOS

Wilt u sponsor worden van TOPOS, vraag dan naar de voorwaarden bij n.nelissen@xs4all.nl. Wij zorgen voor gerichte publiciteit onder een voor u uiterst relevante doelgroep! Vanaf nu worden in onze Nieuwsbrieven ook de namen vermeld van de Vrienden van TOPOS (zie onderaan de Nieuwsbrief). Bent u nog geen vriend van TOPOS, maak dan Euro 25,= over op rekeningnummer IBAN: NL27INGB0673964167 van Stichting TOPOS o.v.v. Vriend 2016. TOPOS is vooral voor u bedoeld!

Goed nieuws voor (potentiële) TOPOS sponsoren. Let op: TOPOS heeft de ANBI-status !!!

De Belastingdienst heeft TOPOS per 01 januari 2013 aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat het bedrag dat u sponsort aan TOPOS fiscaal aftrekbaar is (zelfs voor een hoger dan het gesponsorde bedrag). Uw belastingadviseur weet hier het fijne van! Voor nieuwe sponsoren een reden te meer om zich bij TOPOS als sponsor aan te melden. Neem contact op met n.nelissen@xs4all.nl

Meld u aan voor de Nieuwsbrief bij: n.nelissen@xs4all.nl.

Sponsoren

De activiteiten van TOPOS worden mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van:

Hoofdsponsoren

 • Architecten aan de Maas Maastricht – Rotterdam

 • Mosa

Sponsoren

 • SATIJNplus Architecten Born

 • Architectenbureau van de Staay Maastricht

 • Quanjel bouwkundig advies en management

 • iNeX Architecten Maastricht

 • N-Architecten

 • Oostwegel Collection

 • Bpd ontwikkeling

 • 3W real estate

 • DEDRIE architecten

 • AMA GROUP ASSOCIATED ARCHITECTS BV

 • Van der Werf & Nass bv

 • Ir. B.G.J.J. Snelder architect BNA

Berichten voor de Nieuwsbrief toesturen aan n.nelissen@xs4all.nl

94 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page