top of page
  • TOPOS Zuid-Limburg

Lezing & Filmvertoning Topos: ‘Zin en onzin van iconische architectuur’

Datum: 22 januari 2018

Tijd: 20.00-22.00 uur

Plaats: Stayokay, Maasboulevard, Maastricht

Toegang: gratis


Programma

20.00 uur Welkomstwoord door de voorzitter van TOPOS Nico Nelissen

20.10 uur Lezing van Dr. Wouter Jan Verheul over ‘Zin en onzin van iconische architectuur’

20.45 uur Vertoning van de film ‘Beton en betoog’

21.30 uur Reacties op de inleiding en de film, onder andere door Jo Coenen (onder voorbehoud)

22.00 uur Sluiting


Gedurende de afgelopen decennia hebben gemeenten zich architectonisch op de kaart willen zetten door middel van grootse, opvallende en tot de verbeelding sprekende architectuurprojecten. Om een paar voorbeelden te noemen: Bilbao met het Guggenheimmuseum, Parijs met de Fondation Louis Vuitton, Rotterdam met de Markthal, Eindhoven met de ‘blob’ en bijvoorbeeld Groningen met het Groninger Museum. Deze en soortgelijke architectuurprojecten worden tegenwoordig gevangen onder de titel ‘iconische architectuur’. Dr. Wouter Jan Verheul (TU Delft) is enkele jaren geleden op dit onderwerp gepromoveerd. Hij heeft studie gedaan naar de strijd die aan het al dan niet tot stand komen van iconische projecten ten grondslag ligt. Welke partijen daarbij een hoofdrol spelen. Hoe het ‘spel’ gespeeld wordt om tot realisatie van dit type projecten te komen. Welke krachten daarbij bevorderlijk, dan wel belemmerend werken. Mede naar aanleiding van zijn dissertatie is een film gemaakt onder de titel ‘Beton en betoog’, waarin architecten, bestuurders en ontwikkelaars hun visie op de zin en onzin van iconische architectuur geven. Gedurende de TOPOS- bijeenkomst komt Wouter Jan Verheul zelf aan het woord en neemt hij ons mee in de wondere wereld van de ‘iconische architectuur’. Bovendien wordt de zo- even genoemde film vertoond. Al met al voldoende basis om een (pittige) discussie aan te gaan over de vraag of Maastricht voorbeelden van iconische architectuur kent, of de stad dit type architectuur wel of niet moet nastreven en hoe betrokken partijen en burgers in Maastricht zich tegenover iconische architectuur opstellen.

Betoog en Beton is een documentairefilm gemaakt door Hans Busstra (filmproducent actief voor onder andere VPRO Tegenlicht). De film gaat op poëtische wijze op zoek naar het betoog achter het beton. Door architecten, stadsbestuur- ders, projectontwikkelaars en straatpubliek te bevragen over de betekenis van verschillende iconische architectuurprojecten, probeert de film gebouwen niet als object, maar als subject tot leven te brengen. De film zoomt vooral in op ste- den die met hun identiteit worstelden en moderne architectuur hebben ingezet om de stad te herdefiniëren. Welk verhaal vertelt bijvoorbeeld het nieuwe Stads- hart over Almere en de Piazza en de Blob in Eindhoven? Is dit een geloofwaar- dig en aansprekend verhaal dat wordt gedragen door het publiek? In de film komen onder anderen de architecten Jo Coenen en Floris Alkemade en (oud)be- stuurder Adri Duivestein aan het woord, evenals gebruikers en voorbijgangers, die allen de dialoog met de gebouwde omgeving aangaan. Bekijk hier de filmtrailer:

72 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page